Ambitieuze Belg wil Amsterdam verlossen van afvalcentrale

Bij een deal zou de gemeente toeleggen op probleemdochter AEB.

Het Belgische bedrijf Indaver lijkt dan eindelijk het bedrijf dat de Amsterdamse afvalverwerker AEB over gaat nemen. De Belgische milieugroep, eigendom van het havenbedrijf Katoen Natie in Antwerpen, is de enige bekende kandidaat om de geplaagde afvalverbrander over te nemen. Diverse media in Nederland en België melden dit.

AEB is eigenaar van de grootste afvalverwerkingscentrale in Europa. Het bedrijf heeft een verwerkingscapaciteit van 1,4 miljoen ton. Het bedrijf heeft ook een  biomassacentrale en een minderheidsbelang in een recyclinginstallatie.

Rampenbedrijf
Maar voor de gemeente Amsterdam geld het als een rampenbedrijf. Door technische problemen kwam de centrale herhaaldelijk stil te vallen. De hoofdstedelijke afvalverwerking kwam zelfs in gevaar en de gemeente moest er tientallen miljoenen euro’s in pompen om de problemen op te lossen. AEB heeft Amsterdam meer dan honderd miljoen euro aan verlies opgeleverd.

Tot overmaat van ramp lukt het Amsterdam maar niet om van deze dochter af te komen. Meer dan vijf jaar staat het bedrijf al in de etalage. Veel kopers meldden zich, maar vele vielen af. Soms voldeden ze niet aan de eisen, anderen trokken zich terug.

Getorpedeerd door ACM
Was er eens een deal, dan werd die getorpedeerd door de ACM. Zo werd de overname door de Rottterdamse afvalverwerker AVR voor 400 miljoen euro verboden door de concurrentiewaakhond ACM. De combinatie zou een te grote partij worden op de Nederlandse markt.

Indaver heeft volgens de berichtgeving minder geld over voor AEB. Het Belgische bedrijf is ook actief in Nederland maar heeft hier een zeer beperkte capaciteit voor het verbranden van niet-recyclebaar afval. Het bedrijf heeft internationale allures. Er werd al eens een overname gedaan in Ierland. Deals in Engeland mislukten vanwege het complexe vergunningenstelsel bij de westerburen. In eigen land ligt Indaver overhoop met milieugroeperingen.

Beslissing in november
Een deal met AEB is nog niet zeker, omdat er nog gesprekken lopen met andere partijen. Er kunnen nog biedingen volgen, waarna de gemeenteraad volgende maand de knoop moet doorhakken over de verkoop. De gemeente heeft nog een lening uitstaan bij AEB van bijna 200 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen