Amsterdam start verkoop berucht afvalbedrijf AEB

De gemeente Amsterdam start vandaag met de verkoop van haar honderd procent aandelenbelang in Afval Energie Bedrijf AEB Holding (AEB). Geïnteresseerde partijen kunnen vanaf vandaag hun belangstelling kenbaar maken.

Het verkoopproces wordt begeleid door M&A adviesbureau AXECO Corporate Finance. Kopers kunnen zich daar melden. De verkoop verloopt via een competitief verkoopproces (controlled auction process) dat naar verwachting doorloopt tot in de tweede helft van dit jaar. Het verkoopproces start met een zogenoemde pre-kwalificatiefase, waarin partijen die interesse hebben zich kunnen melden. 

In deze fase vraagt de gemeente informatie op bij en over de geïnteresseerde partijen, zodat alleen partijen die voldoen aan bepaalde basisvereisten toegelaten worden tot het verkoopproces. Het gaat daarbij onder meer om eisen aan de financiële draagkracht en aan de integriteit. Het verkoopproces zal vervolgens bestaan uit meerdere biedingsfases.

De prijs is het belangrijkste verkoopcriterium voor de gemeente Amsterdam. Daarnaast zijn diverse andere thema’s van belang, zoals de transactiezekerheid die de potentiële koper biedt. Ook zoekt de gemeente voor AEB een nieuwe aandeelhouder met een langetermijnperspectief, die AEB in staat stelt om afvalverwerking en warmtelevering te blijven bieden. Ook verduurzaming is een van de verkoopcriteria.

AEB is voor de gemeente Amsterdam een rampendossier geweest. Door technische problemen kwam de centrale stil te vallen. De hoofdstedelijke afvalverwerking kwam zelfs in gevaar en de gemeente moest er tientallen miljoenen euro’s in pompen om de problemen op te lossen. AEB leverde Amsterdam zware verliezen op.

Om zeker te stellen dat AEB in goede handen overgaat, zal de gemeente geïnteresseerde partijen onder meer vragen om hun visie op de strategie van AEB en op de ambitie van AEB om te investeren in de afvang van CO2-uitstoot. Ook het behoud van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden bij AEB zijn onderdeel van de verkoopcriteria.

De dochtervennootschappen van AEB maken onderdeel uit van de transactie. Het gaat om AEB Bio-energiecentrale B.V., dat de nieuwe biomassa-energiecentrale exploiteert, en AEB Exploitatie B.V. (het afvalenergie bedrijf). AEB heeft ook een belang van veertig procent in Recycling Service Centrum B.V., dat sociaal werk en recycling combineert. Buiten de deal valt AEB’s voormalige belang in Westpoort Warmte (het westelijke warmtenet) van vijftig procent. Dat is op 1 maart dit jaar overgenomen door de gemeente.

CMS heeft AEB Holding N.V. geadviseerd bij de verkoop

Gerelateerde artikelen