Amazon investeert 2,8 miljard extra in chatbot Claude

De webwinkel wil concurreren met OpenAI en Alphabet.

Webwinkelconcern Amazon investeert een extra 2,8 miljard dollar in Anthropic, een Amerikaanse start-up op het gebied van kunstmatige intelligentie. Daarmee komt de totale investering in het bedrijf op vier miljard dollar.

Anthropic, gevestigd in San Francisco en opgericht door oud-medewerkers van ChatGPT-maker OpenAI, ontwikkelen chatbot Claude. Amazon steekt veel geld in zijn trainingsmodel voor AI om te concurreren met vergelijkbare modellen van OpenAI en Alphabet.

Een half jaar geleden beloofde Google om twee miljard dollar in Anthropic te zullen steken, een investering die bovenop de 300 miljoen kwam van een jaar geleden. De start-up is verwikkeld in een rechtszaak met muzieklabel Universal Group. Het AI-bedrijf wordt ervan beschuldigd om illegaal songteksten gekopieerd te hebben van sterren als Taylor Swift en Billie Eilish.

Amazon deed eerder ervaring op met zogeheten Large Language Models (LLM’s). Het trainen van grotere AI-modellen is kostbaar door de enorme benodigde hoeveelheid rekenkracht. (ANP)

Gerelateerde artikelen