Allen & Overy dikke maatjes met KPMG en ING bij sell-side-deals

Allen & Overy is dikke maatjes met KPMG én ING bij advies aan verkopende bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van MenA.nl. HVG en EY halen alles uit hun partnership en BDO en DVAN zijn onafscheidelijk.

Bij de sell-side moet je zijn als je M&A-advisor bent. Het vak van de fusie- en overname-adviseur is onzeker. Als een deal slaagt kan de champagne open, maar als die mislukt heb je maandenlang gezwoegd voor niets. De M&A-adviseur kan fluiten naar zijn succes-fee.

Ben je adviseur van de koper, dan moet je concurreren met andere kopers. Ben je adviseur van de verkoper, dan is de kans op een geslaagde deal vele malen groter. Daarom is de sell-side de beste plek aan de onderhandelingstafel. Handig ook, als bevriende adviseurs jou aan een verkoopklus kunnen helpen. De redactie van MenA.nl dook in de database op zoek naar adviseurs die elkaar tegenkomen aan de sell-side van de deal. Advocatenkantoren, banken en accountancykantoren die samenwerken om voor de verkoper het onderste uit de kan te halen. 

HVG Law en EY halen alles uit hun partnership
Wat blijkt, van alle adviesduo’s zaten advocatenkantoor HVG Law en accountancyfirma EY het meest samen aan een verkoopkant. Niet verrassend, beide partijen hebben onderling een dealtje gesloten. HVG Law is een ‘strategisch partner’ van EY. Wat dat precies inhoudt is onduidelijk, maar ze werken al jaren samen. In 2016 is extra gas gegeven op de samenwerking, vertelde advocaat Matthijs Driedonks in een eerder interview. Een en ander heeft geleid tot 16 deals (tussen 2012 en juni 2017) waarbij ze samen de verkoper adviseerden. 

Allen & Overy adviseert verkoper met KPMG én ING
De dealmakers van Allen & Overy werken veel samen met ING én KPMG. Het advocatenkantoor adviseerde een verkoper vijftien keer met ING én vijftien keer met KPMG. Nu is het niet gek dat de adviseurs elkaar vaak tegenkomen, want de drie staan steevast hoog in de league tables gezien het aantal deals. Allen & Overy was in 2016 de nummer één van de advocatenkantoren en KPMG en ING stonden bij de financieel adviseurs in de top drie. Daarnaast lijkt Allen & Overy een abonnement te hebben op de sell-side. Het kantoor was met 173 sell-side-deals van alle onderzochte kantoren bij de meeste verkoopklussen betrokken.

Ondanks het grote marktaandeel is vijftien keer samenwerken met KPMG én ING relatief veel. Met een beetje rekenwerk is – op basis van het marktaandeel – te verwachten dat de adviseurs zeven keer keer samen de verkoper zouden adviseren. Minder dan de helft. De kans op samenwerking wordt vergroot omdat de drie adviseurs relatief veel deals doen met een hoge dealwaarde. Ook bieden ING en KPMG naast M&A-advisory andere diensten, zoals leveraged finance, equity capital markets en transaction support. Dat vergroot de kansen om elkaar bij de onderhandelingstafel te treffen.

Bij enkele deals zijn die drie kantoren allemaal betrokken. Bijvoorbeeld bij de verkoop van BrandLoyalty in 2013. Bij deze deal kreeg verkoper Robert van der Wallen juridisch advies van Allen & Overy, M&A-advies van ING en transaction support van KPMG. Om het feest compleet te maken was EY ook betrokken als belastingadviseur.

BDO en DVAN onafscheidelijk
Corporate-finance-adviseur BDO en advocatenkantoor DVAN zijn onafscheidelijk. Samen hebben ze dertien keer de verkoper bij een deal geadviseerd, terwijl op basis van het marktaandeel nul deals meer in de lijn der verwachting liggen. Niet toevallig, want de heren Dijkstra en Voermans zijn in de jaren 90, binnen de muren van BDO, begonnen met hun praktijk en nooit meer weggegaan. Begin 2017 hebben ze geïnvesteerd in groei, door de fusie van DVAN met advocatenkantoor Hoboken.  

Bekijk hieronder alle samenwerkende sell-side-adviseurs (2012 – mei 2017)

 

 

Lees ook:
H2 en Dümmen Orange brengen Houthoff en Deloitte samen
Tandem Houthoff Buruma – Deloitte doet meeste buyside-deals
 

Gerelateerde artikelen