Afrika als groeimarkt voor private equity: een continent met een wereld te winnen

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:42
Yaw Peprah van Goodwell Investments over de enorme potentie van Afrika als groeimarkt voor private equity. De sleutelwoorden? Ondernemerszin en potentieel.

In het jargon van private equity hebben we het geregeld over ‘geografieën’ als we bepaalde investeringsregio’s bespreken. Van Twente via de Benelux en de DACH tot grote lappen als Zuid-Oost Azië: zoveel streken, zoveel gespecialiseerde fondsen. Een geografie waar we het wat minder over hebben is Afrika. Aan Yaw Peprah de schone taak om Nederlandse investeerders te overtuigen van de investeringskansen in het continent. Qua timing kwam het mooi uit dat de Private Equity Summit op 25 mei gehouden werd dit jaar, want de 25e is ook Africa Day waarop de Afrikanen vieren wat ze in de afgelopen decennia bereikt hebben als continent.

Goodwell begon in 2008 met microkredieten in India, maar maakte al snel een draai naar ondernemingsfinanciering in Afrika. Inmiddels heeft het fonds 330 miljoen euro onder management. De tickets die het fonds doet liggen tussen de 500.000 en drie miljoen euro en het fonds houdt er een actieve managementstrategie op na, waarbij de coaching van ondernemers centraal staat en Goodwill altijd zitting neemt in de raad. Sinds de start in 2008 heeft het bedrijf in 36 ondernemingen geïnvesteerd en tien exits gemaakt. 

Investeren met impact


Het motto van het fonds is dat het investeert voor ‘An inclusive world where no one is left behind’. Investeren in Afrika is namelijk altijd investeren met impact, omdat er nog zoveel mensen zijn die nog geen toegang hebben tot essentiële goederen en diensten. Dat zie je dan ook goed terug in de ondernemingen waar Goodwell in investeert. Een belangrijke uitdaging, bijvoorbeeld, voor Peprah en zijn team is het feit dat Afrika nog ‘underbanked’ is – er ontbreekt eenvoudigweg een bancaire infrastructuur voor betaalrekeningen voor consumenten en ook ondernemers hebben veel minder financiële instrumenten tot hun beschikking. Het lenigen van deze behoefte middels innovatieve fintechs op mobiele netwerken is typisch zo'n voorbeeld van investeren in Afrika, waarbij de tussenstap van traditionele banken voor veel mensen wordt overgeslagen.

Motor van de Zuid Afrikaanse economie
Qua regionale focus van het fonds is Afrika eigenlijk een te brede omschrijving. Het is een fijn triviantfeitje dat de diversiteit aan mensen, volkeren en talen in sub-Sahara Afrika groter is dan die van de rest van de wereld bij elkaar, en dat zie je ook terug in investeringsaanpak van Goodwell. Vanuit regionale hubs werken locale teams aan investeringen die relatief in de buurt liggen – op de schaal van het continent betekent dat maximaal anderhalf uur vliegen. Er zit een team in Kaapstad, een in Nairobi en een in Lagos. Vanuit deze dynamische hoofdstad van Nigeria wordt het economische blok van West-Afrika bediend, vanuit Nairobi het samenwerkingsverband tussen de Oost-Afrikaanse landen. Met de vestiging in Kaapstad zit Goodwell bij de motor van de economie van zuidelijk Afrika. Momenteel kijken Peprah en zijn team ook naar een expansie naar Francofoon West-Afrika, maar, zo grapt hij, dan moeten we wel eerst een collega vinden die goed Frans spreekt. Goodwell heeft ook een vestiging in Amsterdam, voornamelijk om in Europa limited partners te vinden voor het fonds. Deze limited partners zoekt het fonds voornamelijk in family offices en high net worth individuals.

De opmars van FinTech in Afrika
Voorbeelden van succesvolle investeringen van de afgelopen jaren  zijn PAGA, Copia en East Africa Fruits. PAGA is een fintechonderneming die overschrijvingen en aankopen via de mobiele telefoon mogelijk maakt en hét grote succesverhaal van Afrika, waar veel mensen de tussenstap van gewone banken hebben overgeslagen en direct zijn gaan internetbankieren. Copia kwam voort uit de realisatie dat je in Afrika geen Amazon of bol.com hebt om je pakketjes te bestellen, maar wel in elk dorp een winkeltje voor basisbehoeften, die perfect kunnen worden ingezet als agentschappen voor e-commerce. East Africa Fruits mikt met het uitrollen van technologie op het reduceren van verspilling in de voedselketen.

Kansen voor private equity
Waar het in de kern op neer komt, zegt Peprah, is dat er in Afrika ontzettend veel mensen met ondernemerszin te vinden zijn omdat de omstandigheden daartoe nopen. Het heeft hem ook zelf gevormd: in Ghana maakte hij een coup en een hongersnood mee en in zijn tijd in Zuid-Afrika zag hij dagelijks de gevolgen van problemen op het elektriciteitsnet en waterschaarste. Toch wil hij de gelegenheid aangrijpen om niet het verhaal te vertellen van wat er allemaal mis is met Afrika, maar juist te wijzen op de kansen. En die zijn er genoeg. Met een jonge, steeds beter opgeleide bevolking en een schat aan natuurlijke hulpbronnen zijn er ondernemerskansen genoeg – en alle ruimte voor private equity om kansen te pakken. 

Lees ook: Private Equity Summit 2023: 'Alles moet precies omgekeerd'
 

Gerelateerde artikelen