Ado Den Haag dit keer eindelijk echt verkocht

ADO Den Haag heeft de overname door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Globalon Football Holdings (GFH) bevestigd. Deze koper neemt de aandelen over van het United Vansen uit China, die de club kocht in 2015.

Globalon Football Holdings is verantwoordelijk voor de Europese voetbalactiviteiten van Bolt Football Holdings. Over financiële details over de deal is niets bekendgemaakt.

United Vansen probeerde de club al geruime tijd te slijten. Hij onderhandelde onder meer met World Soccer Holdings, investeringsmaatschappij Cosinus Group Capital Partners en een groep rond clubicoon Martin Jol en vastgoedondernemer Jeroen Lentze. De club zelf sprak met miljonair Ad Nederlof. Meerdere keren waren er berichten dat er een deal was, maar telkens waren het loos alarm.

Met de overname komt voor ADO een einde aan een roerige periode. United Vansen nam de club in 2015 officieel over. De overname verliep moeizaam, omdat het maanden duurde voordat de Chinezen de beloofde 8 miljoen euro overmaakten naar de vorige eigenaar Mark van der Kallen.

De laatste jaren stak United Vansen geen cent meer in de noodlijdende club. ADO voerde hierover rechtszaken tegen de Chinese eigenaar, die zij ook won. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat United Vansen 2 miljoen euro moest overmaken aan ADO, maar de eigenaar negeerde dit vonnis.

De laatste maanden bungelde Ado Den Haag aan de rand van de afgrond. Wegens een ondeugdelijke begroting strafte voetbalbond KNVB de club meermalen met strafpunten op de stand in de eerste voetbaldivisie, waar de club uitkomt. 

Dankzij steun van de gemeente Den Haag wist de financieel noodlijdende club onlangs de begroting voor dit seizoen rond te krijgen en zo te voorkomen dat de proflicentie zou worden ingetrokken.

Globalon Football Holdings is eigenaar van meerdere Europese voetbalclubs. De investeringsmaatschappij werd vorig jaar al voor 97,48 procent eigenaar van de Belgische voetbalclub Waasland-Beveren. ADO blijft zeggenschap houden over de naam, het logo, de clubkleuren en de locatie van de wedstrijden. De licentie gaat naar ADO Den Haag zelf.

De overname wordt definitief zodra de benodigde overeenkomsten zijn afgerond en de KNVB goedkeuring heeft gegeven.

 

Gerelateerde artikelen