Achmea overweegt verkoop levensverzekeringentak voor drie miljard

Athora, Nationale-Nederlanden, Lifetri Groep en Blackstone getipt als kopers.

Verzekeraar Achmea overweegt de verkoop van zijn levensverzekeringentak. De verzekeraar zou zakenbank JPMorgan in de hand hebben genomen om de mogelijkheden in kaart te brengen, meldt het FD.

Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen heeft een buffervermogen van drie miljard euro. Het FD taxeert de vraagprijs voor dit bedrijfsonderdeel op dit bedrag. Mogelijke kopers zijn volgens het FD Athora (dat ook Zwitserleven kocht), Nationale-Nederlanden en de Lifetri Groep (de partij achter Klaverblad). Ook private-equityfirma Blackstone heeft al eens belangstelling getoond voor de Nederlandse markt voor levensverzekeringen.

Dalende inkomsten en gelijkblijvende kosten
Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen kampt met dalende inkomsten en gelijkblijvende kosten. Een verkoop van de tak is daarom een van de opties die op tafel liggen.

Als Achmea inderdaad voor verkoop kiest, zou dat opnieuw een grote stap zijn in verzekeringsland. Tien jaar geleden kende Nederland zes grote verzekeraars, met allemaal een aanzienlijke levensverzekeringentak. Delta Lloyd en Aegon Nederland zijn inmiddels overgenomen door respectievelijk Nationale-Nederlanden en ASR.

Reaal/Zwitserleven is gekocht door de in Bermuda gevestigde investeerder Athora, dat zich internationaal specialiseert in het opkopen van dergelijke verzekeringsproducten.

Aan de neus voorbijgaan
Het FD signaleert dat Achmea de consolidatieslag in de sector heeft gemist. De meeste fusie- en overnamekandidaten zijn aan de neus van het bedrijf voorbij gegaan. De krant noemt het niet heel waarschijnlijk dat Achmea zelf op het overnamepad gaat.

De sector wordt geplaagd door regelgeving (steeds hogere financiële buffers) en de woekerpolisaffaire. Inkomsten lopen terug, de beheerskosten nemen toe en het aantal polishouder neemt maar langzaam af, omdat het langlopende levensverzekeringen betreft.

Lees ook: Behind the Deal ASR-Aegon: De laatste grote Nederlandse verzekeringsdeal

Gerelateerde artikelen