Achmea broedt op fusiebedrijf voor levensverzekeringstak

Geen verkoop aan ASR of NN, wel samenwerking met Ahtora en Lifetri.

De verkoop van Achmea Pensioen en Leven aan ASR of NN Group lijkt van de baan. Achmea wil het dochterbedrijf onderbrengen in een fusiebedrijf. Daarvoor is de verzekeraar in overleg met  Athora en Lifetri. Daarover schrijft het FD. Achmea Pensioen- en  Levensverzekeringen heeft een omzet van circa 21 miljard, naar verluidt een buffervermogen van drie miljard euro en een waarde van 2,4 miljard.

De flirt met Atora en Lifetri is niet nieuw, al in februari draaiden de partijen om elkaar heenAthora, een verzekeraar en herverzekeraar, is eigenaar van onder andere Zwitserleven en Reaal. Het bedrijf opereert van onder de paraplu van de Amerikaanse investeerder Apollo. Lifetri, in handen van Sixth Street, is eigenaar van Klaverblad Levensverzekeringen.

De afgelopen maanden heeft Achmea volgens het FD de mogelijkheden verkend, onder andere van de verkoop van de dochter aan ASR of NN Group. Volgens het FD is Achmea vooral geïnteresseerd in een samenwerking of een 50-50 joint venture, waarbij zowel Achmea als een eventuele partner beleggingen inbrengen. Daarmee zou Achmea niet alleen kostenbesparingen kunnen realiseren, maar ook hogere beleggingsinkomsten. Op termijn zouden de nieuwe mede-eigenaren alsnog de rest van de aandelen van Achmea kunnen overnemen.

Het FD stelt dat het afstoten van de levensverzekeringstak het gevolg is van Solvency II, regelgeving die verzekeraars sinds 2016 verplicht om hoge kapitaalbuffers aan te houden voor die garanties. Hoewel er nog weinig levensverzekeringen worden verkocht, moeten verzekeraars wel hoge reserves aanhouden voor de vele polissen die nog lopen. De inkomsten daarvan nemen af, maar de kosten lopen door. De verzekeraars hopen de gevolgen op te vangen met meer schaalgrootte. In tien jaar zijn drie van de zes grote levensverzekeraars overgenomen (Delta Lloyd, Aegon het moederbedrijf van Reaal en Zwitserleven).

Lees ook: Behind the Deal ASR-Aegon: De laatste grote Nederlandse verzekeringsdeal

Gerelateerde artikelen