Accountantskantoor verdedigt verkoop aan private equity

Zelfs bij een sterke groei kunnen kantoren niet zelfstandig voortbestaan.

“Stel, je hebt een boutique-firma met rond de twintig medewerkers en je wilt het zo houden. Dan is het helemaal niet nodig om private equity aan boord te krijgen. Ik zou het nut er ten minste echt niet van inzien.” Aldus Cor Pijnenburg, partner en mede-oprichter van het accountantskantoor Qconcepts.

In een interview aan het platform AccountantWeek vertelt Pijnenburg waarom hij de zeggenschap heeft overgedragen aan een investeerder. Qconcepts verkocht onlangs een meerderheidsbelang aan private-equityfirma IK Partners.

“Wij zijn 14 jaar geleden gestart met een aantal kernwaarden. Kwaliteit is er een, maar ook betrokkenheid, autonomie en ondernemend zijn. Met name voor die autonomie en dat ondernemend zijn is groei nodig.”

“Bovendien kunnen wij alleen maar mensen met ambitie aantrekken en behouden als wij klanten hebben die hen aanspreken. Daar hebben we bepaalde portefeuilleomvang voor nodig. Ook dit pleit voor groei.” Dan zijn er nog allerlei schaalvoordelen die de komende jaren extra gewicht in de schaal zullen leggen, aldus Pijnenburg. Tenslotte zijn er diverse investeringen nodig.

Steeds meer accountants laten zich overnemen door private equity-bedrijven. Dat leidt in de sector tot onrust, onder andere bij toezichthouders, beroepsorganisaties en accountants.

“De afgelopen jaren waren wij de sterkste autonome groeier in de sector. Tot een aantal jaar geleden hadden we zelfs een groeicijfer van veertig procent per jaar, en we boeken nog steeds een forse autonome groei.” De vraag is alleen of die ontwikkeling zich zal voortzetten. “De markt consolideert door de komst van private equity en de bijbehorende schaalvergroting en consolidatie. Ben je dan als kantoor nog in staat in je eentje verder te groeien?”

Lees ook: Private equity in accountancy: vloek of zegen?

Gerelateerde artikelen