ABN AMRO schrapte de term ‘duurzaam’ uit veertien fondsen

Strenge regels van de ESMA voor de term duurzaam bij beleggingsfondsen.

De vermogensbeheerafdeling van de ABN AMRO heeft in januari van dit jaar de term ‘duurzaam’ geschrapt uit de namen van veertien fondsen. Dat zou blijken uit gegevens van adviesbureau Broadridge waar de Financial Times over schrijft.

  • 44 duurzame fondsen hebben dit jaar de term duurzaam geschrapt
  • Het wachten is op richtlijnen van de ESMA over het gebruik van de term duurzaam
  • De term duurzaam is toegestaan als tachtig procent van de beleggingen voldoet aan ecologische of sociale kenmerken

Volgens de Engelse zakenkrant maken vermogensbeheerders zich zorgen over regelgeving over duurzaamheid en reputatierisico’s die verbonden zijn aan duurzame claims van beleggingsfondsen. Om die reden zijn ook andere vermogensbeheerders ertoe overgegaan om de naam ‘duurzaam’ weg te halen uit de namen van groene fondsen.

Vierenveertig duurzame fondsen zouden volgens Broadridge in de eerste helft van dit jaar de term duurzaam verwijderd hebben uit hun labels. Dit staat in schril contrast met vorig jaar, toen 99 fondsen de benaming ‘duurzaam’ juist toevoegden aan hun namen, aldus Broadridge.

Methodologie voor de berekening van duurzame beleggingen

De fondsen wijzen op het gebrek aan specifieke methodologie voor de berekening van duurzame beleggingen in het kader van de Sustainable Finance Disclosure Regulation. Daarnaast wijzen ze op een publicatie van een EU-consultatie over duurzame fondsnamen.

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) lanceerde in november vorig jaar een consultatie, als onderdeel van plannen om richtlijnen te introduceren bij het gebruik van duurzaamheidsgerelateerde en milieu-, sociale en governance-gerelateerde termen in de namen van fondsen. De term duurzaam kan worden gebruikt als tachtig procent van de beleggingen voldoet aan ecologische of sociale kenmerken of duurzame beleggingsdoelstellingen.

Definitieve richtlijnen over de naamgeving van duurzame fondsen

Fondsbeheerders wachten nu op opheldering van de ESMA over het gebruik van “duurzaam” in fondsnamen. De definitieve richtlijnen over de naamgeving van duurzame en ESG-fondsen moeten nog worden gepubliceerd.

Acht duurzame fondsen van Société Générale hebben in maart 2023 ‘duurzaam’ uit hun merknaam verwijderd. Een woordvoerder van UBP Asset Management, dat in december 2022 ‘duurzaam’ uit de naam van zeven fondsen schrapte, zei dat er een ‘proactieve houding’ nodig was om de fondsnamen te veranderen in ‘verantwoord’ om ‘potentiële misverstanden te omzeilen’.

De UBP-woordvoerder zei dat het bedrijf werd gedreven door zorgen van de toezichthouders over het garanderen dat fondsnamen “echt” hun beleggingsstrategieën vertegenwoordigen.

Dit zijn de richtlijnen van de ESMA voor duurzame claims in een prospectus

 

Gerelateerde artikelen