IT-sector booming, toch zal aantal overnames dalen

De IT-sector in Nederland groeit ook dit jaar, vooral doordat er meer vraag is naar beveiliging tegen digitale dreigingen.

Het economisch bureau van ING verwacht dat de branche in 2023 met 4,5 procent groeit, gelijk aan vorig jaar.

Dat IT blijft groeien terwijl de economie als geheel wat langzamer draait, komt volgens ING "doordat IT-diensten zo belangrijk blijven voor bedrijven en andere instellingen". Techbedrijven kunnen hun tarieven verhogen en meer omzet halen, verwachten de deskundigen. De verwachte groei valt wel iets lager uit door personeelstekort in de sector.

ING ziet de laatste tijd veel fusies en overnames in de IT-sector. Vorig jaar gebeurde dat 620 keer. Dat is een verbetering van het record uit 2021, toen er 525 overnames en fusies werden genoteerd. Eerder deze week was het raak toen de overname werd aangekondigd van de Nederlandse ICT-dienstverlener Ordina door zijn grotere branchegenoot Sopra Steria uit Frankrijk. De bieding komt neer op een overnamesom van 518 miljoen euro.

ING verwacht niet dat de stijging in hetzelfde tempo doorzet. Doordat de rentetarieven omhoog gaan, stijgen ook de kosten om een fusie of overname te financieren.

Lees ook: Sectoranalyse IT: Toonaangevende deals in complexer wordend ICT-landschap
 

Gerelateerde artikelen