Aantal deals in België piekte vorig jaar tot 32 miljard

Met twee beursexits werd Euronext Brussel kaalgeplukt.

De Belgische overnamemarkt piekte het afgelopen jaar tot een totaalbedrag van 32 miljard euro. Maar zonder  de transacties rond de olietankerrederij Euronav is de waarde van de deals pover.

Dat becijfert de Belgische zakenkrant De Tijd. Vorig jaar had het aantal deals in België een waarde van 26 miljard euro. De deals in de tankerwereld bedroegen samen 4,2 miljard euro. De familie Saverys kocht er de Noorse reder John Fredriksen uit, Euronav verkocht 24 schepen aan Fredriksens Frontline en kocht enkele dagen geleden CMB.Tech over van de Saverysen.

De topdeal in België betrof de verkoop door de regering van het aandeel in de Franse bankgroep BNP Paribas. Deze deal was 2,16 miljard euro waard.

Ook twee deals rond SD Worx trokken de aandacht. Samen waren ze goed voor 775 miljoen euro. Het betrof de instap van de investeringsreus CVC in de hr-dienstverlener voor 400 miljoen euro, en de instap van diens hoofdaandeelhouder WorxInvest in de investeringsmaatschappij Gimv ter waarde van 375 miljoen.

Door de hogere rente waren er minder private-equitydeals. Een uitzondering was de aankoop door het Franse PAI van de infrastructuurspecialist Infra ter waarde van ongeveer één miljard euro.

Twee bedrijven verdwenen van Euronext Brussel: Liberty kocht de minderheidsaandeelhouders van Telenet uit en een dochterbedrijf van TPG bood op vastgoedgroep Intervest Offices & Warehouses.

Gerelateerde artikelen