Aandeelhouder wil overname Paramount blokkeren

Rechtszaak wegens voortrekken van grote op de kleine aandeelhouders.

Een investeerder van de vermaarde filmstudio Paramount Global heeft een rechtszaak aangespannen om de overname door Skydance Media te blokkeren. Er ligt een bod van acht miljard op tafel, veel minder dan het eerder geboden 26 miljard. Een deal zou  aandeelhouders 1,65 miljard dollar kosten, zo claimt de klager.

Skydance Media sloot begin juli een deal om Paramount over te nemen. Daarmee kwam een einde aan maanden van speculatie over de toekomst van een van de oudste studio’s van Hollywood.

De rechtszaak, aangespannen door Scott Baker, beweert echter dat het primaire doel van de fusie is om de investering van mediamagnaat Shari Redstone in Paramount tegen een aanzienlijke premie te verzilveren. Andere aandeelhouders zouden een aanzienlijk lager bedrag overhouden aan de beoogde overname. Die uitbetaling is slechts 12,23 dollar per Paramount Class B-aandeel waard, aldus het betoog van de eisende partij.

Scott stelt dat de fusie oneerlijk en nadelig is voor de Class B-aandeelhouders van Paramount, die op gelijkwaardige wijze profiteren van de overname. Dit in tegenstelling tot grote aandeelhouders Redstone en National Amusements Inc, dat een controlerend belang in Paramount heeft.

De rechtszaak die vorige week begon, zou kunnen leiden tot meer rechtszaken door investeerders tegen de fusie, stelt persbureau Reuters.

Gerelateerde artikelen