Aandeelhouder PostNL poogt Royal Mail te kopen

Laatst gewijzigd: 19 april 2024 10:55
Daniel Křetínský nam vorig jaar Nederlandse energiecentrale over.

De poging van de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský om de Britse postdienst Royal Mail over te nemen, is afgeketst. Eigenaar International Distributions Services IDS heeft het bod van tafel geveegd. IDS noemde het bod “opportunistisch”. IDS is tevens het moederbedrijf van het Nederlandse GLS (General Logistics Systems).

De EP Group, zoals het investeringsbedrijf van Křetínský heet, zou 4,5 miljard pond willen betalen voor het worstelende postbedrijf. EP bezit ruim een kwart van de aandelen in IDS.

Křetínský is in Nederland geen onbekende. Via diverse aankopen heeft hij zijn belang in PostNL uitgebreid tot bijna een derde. Vorig jaar nam hij een gasgestookte elektriciteitscentrale in Pernis over van investeerder Castleton Commodities. In een andere gascentrale in de Rotterdamse haven nam zijn investeringsbedrijf EP een belang van vijftig procent over. Eerder dat jaar kocht EP al twee energiecentrales en het Zeeuwse energiebedrijf PZEM.

De Tsjech duikt vaak op bij bedrijven waar het rommelt. Zo zou de investeerder vergeefs hebben onderhandeld met het ploeterende Atos over de overname van de IT-diensten. Royal Mail, de Britse evenknie van PostNL, zit ook in de rats. Er loopt een uitgebreid onderzoek naar misstanden waarbij duizenden managers ten onrechte vervolgd werden voor fraude. Financiële onregelmatigheden kwamen echter door het haperende voorraad- en administratiesysteem Horizon van automatiseerder Fujitsu dat Royal Mail in gebruik had genomen.

Gerelateerde artikelen