CMS European M&A Study 2022

05 april 2022
Aangeboden door: CMS

De Europese M&A-markt is terug op het niveau van vóór de coronapandemie. Dat blijkt uit de jaarlijkse European M&A Study van internationaal advocatenkantoor CMS. Vorig jaar was er zelfs een ongeëvenaarde stijging in het aantal transacties in Europa (22% meer dan in 2020). Het huidige politieke klimaat brengt echter risico's en onzekerheden met zich mee.

Recordaantal deals De CMS European M&A Study bevat een analyse over meerdere jaren van de belangrijkste juridische bepalingen in M&A-overeenkomsten. Het is de meest omvangrijke in zijn soort en is gebaseerd op een eigen database van meer dan 5.000 deals. In deze 14e editie zijn bijna 500 deals toegevoegd waarbij CMS in 2021 betrokken is geweest. Dit is een recordaantal deals voor één jaar en een weerspiegeling van de huidige M&A hausse.

Opvallende toenames De analyse toont aan dat in de meeste transacties normale transactievoorwaarden zijn toegepast. Met hogere earn-outs, een minder kopersvriendelijke aanpak dan in 2020 en een terugkeer naar een meer gebalanceerde risicoverdeling zoals die vóór de pandemie werd toegepast.

CMS heeft in 2021 een ongekend aantal meer deals begeleid dan in 2020 (+22%). De belangrijkste reden voor transacties is nog steeds nieuwe markttoetreders (43%). Bij meer dan een derde (36%) van de deals ging het om acquisitie van knowhow of koop-huur-transacties. Er was ook een opvallende toename van deals waarbij sprake was van acquisitie van een concurrent (32%), een stijging met 10% ten opzichte van 2020 (22%).

Lees meer en download het rapport!