Zweedse vastgoedreus dumpt 12.000 Nederlandse huurhuizen

Laatst gewijzigd: 09 november 2023 13:35
Vastgoedcrisis Zweden dwingt tot verkoop, aandelenemissies en dividendstop.

Het Zweedse vastgoedbedrijf Heimstaden gaat de komende jaren zo’n 12.000 van zijn ongeveer 13.500 huurhuizen in Nederland verkopen. Dit is bedoeld om het mest te zetten in de schuldenberg van het bedrijf. Zweedse vastgoedbedrijven worstelen met een hevige schuldencrisis.

De Zweedse centrale bank heeft vastgoedbedrijven in Zweden met financiële problemen gewaarschuwd dat hun schulden verder moeten verlagen, om grotere economische problemen te voorkomen. Sommige grote vastgoedbedrijven in dat land hebben volgens de Riksbank door de hogere rente moeite om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Het blijven verlagen van de schuldenlast moet betalingsachterstanden voorkomen en ervoor zorgen dat niet de gehele markt in geldnood komt, meldt de Zweedse centrale bank.

Een aantal Zweedse vastgoedbedrijven heeft maatregelen genomen om aan meer geld te komen. Naast het afstoten van assets gaven zij nieuwe aandelen uit en hielden dividenden achter. De sector moet tot 2025 nog steeds meer dan 23 miljard euro aan obligatieschulden herfinancieren.

Als bedrijven moeite hebben met de hogere rentes niet genoeg maatregelen nemen om hun leningen te verlagen,  staat hun voortbestaan op het spel, zegt de Riksbank. “Ook als deze maatregelen bedrijven meer tijd hebben gegeven om hun problemen aan te pakken, moet er nog meer gebeuren.”

De Zweedse centrale bank stelt dat banken in het land genoeg middelen hebben om een grote economische neergang en “aanzienlijke” problemen in de vastgoedsector aan te kunnen. (ANP)

Gerelateerde artikelen