Zuidaskantoren weinig populair onder rechtenstudenten

De huidige generatie rechtenstudenten staat niet te springen om aan de slag te gaan bij de bekende advocatenkantoren. Uit een survey van marktonderzoeksbureau Universum onder 1.765 rechtenstudenten blijkt dat de crème de la crème van de Nederlandse kantoren matig scoort als het aankomt op populariteit.

De Rijksoverheid wordt door de rechtenstudenten van 33 hogeronderwijsinstellingen (HBO en universiteit) gezien als de meest aantrekkelijke werkgever. Op de tweede plek staat Loyens & Loeff. De top 5 wordt gecompleteerd door KLM, Google en Apple. Opmerkelijk genoeg hebben de toekomstig juristen weinig oog voor de grote kantoren aan de Zuidas.

AKD Advocaten & Notarissen en De Brauw Blackstone Westbroek halen met respectievelijk een zesde en negende plek nog wel de top tien, maar andere prominente kantoren scoren een stuk slechter. Partijen als Allen & Overy, Freshfields Bruckhaus Deringe en Stibbe scoren momenteel goed in onze League Tables, maar dit lijkt weinig indruk te maken op de studenten.  Op het populariteitslijstje van Universum scoren Stibbe (15e), Allen & Overy (22ste) en Freshfields (47e) beduidend minder. Ook Nauta Dutilh (17e), Houthoff Buruma (18e), Baker & McKenzie (30e), Van Doorne (39e), Clifford Chance (41e) en DLA Piper (45e) staan niet bovenaan het verlanglijstje van de studenten.

Carrièredoelen
Het rapport licht niet toe waarom grote corporates en overheidsdiensten populair zijn onder rechtenstudenten. Wel werden bijna 20.000 studenten bevraagd naar hun carrièredoelstellingen. Een goede balans tussen werk en privéleven wordt door de helft van de studenten genoemd en staat daarmee bovenaan. Daarnaast wil 49 procent van de studenten in een ondernemende, creatieve of innovatieve omgeving werken. Iets meer dan één op de drie geeft aan dat intellectueel uitgedaagd worden een belangrijk carrièredoel is.

Helaas zijn de carrièredoelstellingen niet gespecificieerd per studierichting. Zodoende weten we niet of de hedendaagse rechtenstudentjes op zoek zijn naar een mooie work-life balance en afgeschrikt worden door de rekbare werktijden op de Zuidas, of dat zij de Zuidaskantoren simpelweg niet ondernemend of creatief genoeg vinden.

Gerelateerde artikelen