Ziggo publiceerde koersgevoelige informatie te laat

Ziggo heeft onrechtmatig gehandeld door koersgevoelige informatie te laat te publiceren rondom de uitkoopprocedure die Liberty Global in 2014 heeft ingesteld tegen de resterende aandeelhouders. De uitkoopprijs is op 8 december 2014 gecommuniceerd, maar dit had op 21 november 2014 moeten gebeuren, zo heeft rechtbank Midden-Nederland vandaag geoordeeld. De zaak werd aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Op 21 november 2014 is in een persbericht aangekondigd dat Liberty Global 98,4% van de aandelen van Ziggo had verkregen en dat er een uitkoopprocedure gestart zou worden om de resterende aandelen te kopen. Op dat moment hadden Liberty Global en Ziggo de uitkoopprijs van € 39,78 per aandeel die zij zouden vorderen in de uitkoopprocedure bij de Ondernemingskamer al vastgesteld. Maar deze prijs werd pas op 8 december openbaar gemaakt. De rechtbank oordeelt dat dit informatie is die direct van invloed kon zijn op de handel in Ziggo-aandelen omdat de gevorderde uitkoopprijs flink hoger was dan de beurskoers van het aandeel Ziggo op dat moment.

Ziggo-aandeelhouders die hun aandelen in de periode van 21 november tot 8 december 2014 verkochten, hebben deze beslissing op basis van onvolledige informatie gemaakt. Het is aannemelijk dat deze aandeelhouders tegen een andere koers hadden verkocht of een andere beslissing hadden genomen als die informatie wel bij hun bekend was.

• ECLI:NL:RBMNE:2016:4094

Gerelateerde artikelen