Zes start-ups halen Europese miljoenen op

Innovatie en onderzoek moeten Europa concurrerend maken.

Zes Nederlandse start-ups hebben in totaal  39 miljoen euro aan financiering binnengehaald in de vierde ronde van het European Innovation Council (EIC) Accelerator programma. Hiermee staat Nederland op plaats drie van de landen die het meeste geld uit dit programma halen.

De EIC is onderdeel van Horizon Europe, het overkoepelende programma van de Europese Commissie (EC). Die wil het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren.

De zes start-ups krijgen in totaal 13,2 miljoen euro subsidie en 26 miljoen euro aan investering. De winnende start-ups zijn:

  1. IMSystems: ontwikkelt een nieuwe mechanische aandrijving die robots in een productiestraat sneller en accurater maakt.
  2. AugmedIT: zet augmented reality in voor het nauwkeuriger uitvoeren van hersenoperaties.
  3. GBM Works: gebruikt trillingen en waterjets om monopiles voor windturbines op zee, sneller, goedkoper en met minder geluid te plaatsen.
  4. SusPhos: haalt fosfaat uit slib van afvalwaterzuiveringsinstallaties als circulaire grondstof voor kunstmest en brandvertragers.
  5. Solar Dew: maakt een paneel dat schoon en zeer goedkoop drinkwater produceert door inzet van nieuwe membraantechnologie en warmte van de zon.
  6. Nowi: hun chips kunnen energie uit de omgeving (van bijvoorbeeld wifi) af tappen waardoor sensoren draadloos geplaatst kunnen worden.

 

Gerelateerde artikelen