“Zelfoverschatting is de grootste fout bij een deal”

INTERVIEW - Daniel Winkelman, partner bij Gilde Equity Management, waakt ervoor om zichzelf te verliezen in een wereld waar onrealistische bedragen rondgaan en door de hectiek van een deal spanningen flink kunnen oplopen.

Trots op…
Daniel Winkelman, partner bij Gilde Equity Management: "Recent mooie en bijzondere deals zijn de aankoop van Kwantum in 2015 en dit jaar Leen Bakker. Het zijn Nederlandse detailhandelsiconen, die van het moederconcern niet meer de aandacht kregen die ze verdienden. Daardoor verdwijnt op een gegeven moment het ondernemerschap uit zo’n bedrijf. Zonde, want beide bedrijven hebben volop kansen in de huidige markt. Bij Kwantum heeft zich dat al vertaald in een sterke toename van marktaandeel en omzet, en ook voor Leen Bakker ben ik zeer positief over de kansen. Een andere bijzondere deal is Actief Interim, een Belgisch uitzendbureau gericht op het MKB. Sinds onze instap in 2011 hebben we vijf complementaire overnames gedaan in Nederland en Duitsland. Er staat nu een bedrijf met meer dan 600 miljoen euro omzet en volop kansen voor verdere groei." 
 
Deal die mij altijd bij blijft…
Het is verleidelijk om te denken aan de succesvolle deals. De moeilijke deals zijn echter leerzaam. Zoals een deal met een ondernemer, die niet te vertrouwen bleek. Na zes maanden hebben we de investering moeten afschrijven. Dat doet pijn. Het is gelukkig lang geleden en het overkomt ons zelden, dus laat ik het snel afkloppen."
 
Onvermijdelijke deal…
"Welke deals naar de markt komen, hangt vaak van toevalligheden af. Onze insteek is om over een langere tijd bedrijven en sectoren te volgen en de managers te kennen. Als er dan iets gaat spelen dan kunnen we snel acteren."
 
Deze deal had allang beklonken moeten zijn…
"Daarmee houd ik mij niet bezig. Deals doen is grillig en onvoorspelbaar, dat maakt het zo leuk. Natuurlijk zijn er transacties waarbij je denkt: dat duurt lang of wat is hier aan de hand? Andere keren vraag je je af waarom sommige deals zonder slag of stoot snel voor de hoofdprijs weggaan." 
 
Grootste overwinning?
"Een droomdeal komt super uit de startblokken, het management is je voortdurend twee stappen voor en de ideale koper klopt op een dag aan met de hoofdprijs. We all get lucky sometimes. Het verschil maak je als je voor moeilijke beslissingen komt te staan. Stoppen we er extra kapitaal in? Vervangen we de managers waarmee de deal begonnen is? Gooien we de strategie om? We hebben vorig jaar De Banketgroep met prima rendement verkocht, na bijna tien jaar aandeelhouderschap. De eerste vijf jaar waren echter verre van zorgeloos. Alle moeilijke beslissingen kwamen voorbij en bezorgden mij slapeloze nachten. We hebben het bedrijf vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Een succesvolle verkoop voelt dan als een overwinning." 

Grootste fout?
"Zelfoverschatting. De onrealistisch grote bedragen die in onze wereld rondgaan, de hectiek van een deal en spanning van een investeringsbeslissing, maken het gemakkelijk jezelf te verliezen. Naast alle financiële en technische vraagstukken, komt ons werk neer op het juist inschatten van mensen. We vergissen ons allemaal wel eens. Het gaat erom om voldoende veiligheidskleppen in te bouwen, en goed te luisteren naar de observaties van collega’s."

Trends in M&A…
"De Nederlandse ondernemersgeest en de positieve grondhouding bij ondernemers over private equity maken het private equity-klimaat goed. Investeerders komen als bijen op de honing af, en door die nieuwe toetreders neemt de concurrentie toe. Het gevolg is dat waarderingen omhoog worden gedreven en het rendement steeds afhankelijker wordt van het toevoegen van waarde. Het traditionele leveragespel is risicovol, en werkt maar in beperkte mate." 

Grootste bedreiging?
"Te veel kapitaal dat gedachteloos achter te weinig overnamekandidaten aanrent en de prijzen opdrijft. Netwerk, ervaring en reputatie zijn de sleutelwoorden tot succes. Ook wordt er erg veel financiering in bedrijven gestopt. We hebben in 2009 gezien waartoe dit kan leiden, toen veel mooie bedrijven ten onder gingen aan te veel schulden. Wij blijven prudent en financieren meer met eigen vermogen. Dat komt de groeikracht ten goede en geeft meer ruimte bij onverwachte ontwikkelingen."
 
Meer deals voor minder geld of minder deals voor meer geld?
"Minder deals voor minder geld. Het is belangrijk om de aandacht gefocust te houden. Het is aanlokkelijk te denken dat een bedrijf kopen automatisch betekent rendement maken. De werkelijkheid is anders. Je moet je een bedrijf en sector eigen maken, en dat vergt tijd en aandacht."

Related articles