Zakenbank J.P. Morgan doet grootste deals H1 2017

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:44
Zakenbank J.P. Morgan heeft de grootste dealwaarde genoteerd van alle zakenbanken in het eerste halfjaar van 2017. ING is de hoogst genoteerde Nederlander. Dat blijkt uit cijfers van MenA.nl.

>> Zie ook de full page halfjaarupdate League Tables H1 2017 in FD.

De Amerikaanse zakenbank steekt met een dealwaarde van 17,5 miljard euro met kop en schouders uit boven de concurrentie. J.P. Morgan was bij meerdere miljardendeals betrokken, waaronder de desinvestering van Canadese teerzanden door Shell van 8,1 miljard euro. Een deal waar vooral Amerikaanse en Canadese dealmakers bij betrokken waren. Nederlandse M&A-adviseurs van J.P. Morgan waren in het eerste halfjaar (H1) betrokken bij twee miljardendeals. De verkoop van Q-Park aan private-equitybedrijf KKR voor 2,95 miljard euro en de verkoop van Bureau van Dijk aan Moody’s door de Zweedse investeerder EQT voor 3 miljard euro. Bij beide deals was zakenbankier Cassander Verwey in de lead.

Nieuwe realiteit voor Nederlandse beursfondsen

Zakenbankier Cassander Verwey
Verwey (foto rechts) ziet dat zowel strategische kopers als investeerders heel actief zijn op de M&A-markt. “Strategische kopers zijn op zoek naar hoge kwaliteit assets die qua profiel en strategie passen bij de bestaande portfolio, en die lange termijn waarde en groei creëren voor aandeelhouders. Daarnaast geldt dat financiële investeerders nog steeds op grote hoeveelheden ongeïnvesteerd vermogen zitten, en ook zij zijn bereid te betalen voor kwaliteit. Dit alles betekent dat prijzen onveranderd relatief hoog zijn en het exitklimaat derhalve gunstig is. Aan de publieke kant is het niveau van activisme en vijandige activiteit ongekend hoog, hetgeen een nieuwe realiteit voor Nederlandse beursfondsen betekent.”

De nummer één van 2016, Goldman Sachs, staat op de tweede plaats in de league table van H1 2017 gesorteerd op dealwaarde. De zakenbank adviseerde onder andere bij de verkoop van Patheon, een joint venture bedrijf van DSM en investeerder JLL Parters, voor 6,5 miljard euro en was betrokken bij een Canadese investering van Shell voor 1,2 miljard euro. 

ING hoogst genoteerde Nederlander

ING is de hoogstgenoteerde ‘Nederlandse’ dealmaker. De deals van de bank hebben een totale waarde van 3,8 miljard euro, goed voor een vierde plaats. De grootste deal van de bank was de overname van Q-Park door KKR voor 2,95 miljard euro. Een team onder leiding van Rob van Veldhuizen (foto rechts) adviseerde de Amerikaanse investeerder bij de overname. 

Boutique Alantra, accountancyfirm KPMG en traditionele ING-concurrent ABN AMRO hebben ook een plaats in de top 10 weten te bemachtigen. Alantra – het kantoor van Mark Pensaert (ex-Leonardo) en Lodewijk Sodderland (ex-ABN AMRO)  – was net als J.P.Morgan en ING betrokken bij de overname van Q-Park. Een team van KPMG onder leiding van Danny Bosker adviseerde Toyota bij de overname van Vanderlande Industries voor 1,2 miljard euro. En de grootste (niet beursgerelateerde) deal van ABN AMRO was de overname van de Delta Netwerk Groep door netwerkbeheerder Stedin voor 610 miljoen euro. Bij deze deal was Max ter Linden in de lead.

 

Voor de samenstelling van de league tables M&A Advisory worden Nederlandse fusies en overnames meegeteld met een dealwaarde van meer dan 5 miljoen euro. Beurstransacties zoals beursgangen zijn uitgesloten. Die worden meegeteld in de league tables ECM Advisory. Zie ook de dealcriteria.

Lees ook:
ING adviseert bij meeste deals in H1 2017
Private equity piekt in eerste halfjaar 2017
Waarde overnames keldert in eerste halfjaar van 2017 
Lexence meest actieve dealmaker eerste halfjaar 2017
Allen & Overy doet grootste deals eerste halfjaar 2017
 

Gerelateerde artikelen