Zakelijk centrum Londen onder druk door verkeerde aanpak Brexit

Het Verenigd Koninkrijk heeft één van de beste economische kansen in het huidige tijdsgewricht. Door een falende aanpak van de Brexit liggen deze echter minder snel voor het grijpen.

Zo staat in een onlangs verschenen rapport van 8-International, een wereldwijd samenwerkingsverband van zakelijk dienstverleners mede opgericht door de Amsterdamse due-diligence-boutique SINCERIUS.

Het rapport biedt inzicht in een vergelijkend onderzoek naar de concurrentiepositie van de top 25 grootste economieën op basis van bruto nationaal product. Gekeken naar factoren als economisch vermogen, technologie en innovatie en onderwijs, blijken de Britten er – ondanks de naderende Brexit – als een van de besten uit te komen. Maar juist de gevolgen van de uittreding lijken roet in het eten te gooien.

Handel drijven
De afgelopen maanden hebben diverse financiële instellingen al eieren voor hun geld gekozen door een deel van het personeel naar het Europese vasteland te verhuizen. Volgens Alexis Karklins-Marchay, auteur van het rapport, is het noodzakelijk dat het VK voortbouwt op haar sterktes, waarbij politici het voortouw moeten nemen en scherp de Britse belangen in de wereld verdedigen. “Ondernemers dienen gastvrij bejegend worden om handel te drijven met het VK”, aldus Karklins-Marchay, die partner is bij Eight Advisory uit Parijs. “Het VK zal nu haar eeuwenoude reputatie van verenigd koninkrijk waar moeten maken”.

Evert van Anken, partner bij SINCERIUS, vult aan: “Het is van groot belang dat de overheid zich richt op wat goed is voor het land, en niet uit is op politiek gewin”. Vanuit die gedachte is volgens Van Anken ook 8-International opgericht: wereldwijde financiële en strategische uitdagingen zijn door alle onzekerheid rondom de Brexit eerder toegenomen dan afgenomen.

Bovendien zouden beleidsbepalers in het Brexit-proces aspecten als geluk en welvaart van burgers niet moeten onderschatten. Die zijn namelijk cruciaal om succesvol te blijven in een concurrerende economie. Persoonlijke ontwikkeling en geluk vormen belangrijke voorwaarden bij het aangaan van verbintenissen met een land, weet het rapport. 

Lees ook:
SINCERIUS viert lancering alliantie van boutiques 8-International

Gerelateerde artikelen