Wie overtuigt de jury? De 10 Young Talents in actie bij de Brauw
Op 25 november kregen de tien Best Young Talent Award genomineerden de mogelijkheid om zich eindelijk te profileren. De jury om hun optredens te beoordelen bestond uit Steven Meester, voormalig CHRO van USG People en tegenwoordig adviseur voor verschillende HR-organisaties, Hielke Bruin, partner bij Voxius Legal Search & Interim dat de top van de advocatuur bij staat in het ontwerp van juridische organisaties, en onze eigen M&A Community Manager Ezri Blaauw.
Juryvoorzitter Steven Meester trapt de Young Talent pitchsessie af
De spanning in de kamer met uitzicht over het jongste deel van de Zuidas nam zienderogen toe. Na een inleidende talk van Meester mochten de Young Talents zich opmaken voor twee minuten pitchtijd. “Vertel iets over je sterktes, maar ook over je verbeterpunten. En als je denkt dat je er geen hebt, verzin er desnoods een paar.”
1. Rob Schrooten (Loyens & Loeff) bijt het spits af. Zowel voor klant als voor zichzelf ziet Schrooten praktisch advies als de sleutel tot voortgang in een transactie. Hij noemt 'niet om kunnen gaan met onduidelijkheid' een valkuil voor zichzelf. Schrooten probeert een laagdrempelige sfeer te creëren waarin alle vragen gesteld mogen worden – zowel voor en aan strategen als private-equityinvesteerders – en heldere communicatie centraal staat. Artificial Intelligence en verzelfstandiging van de klant, daar poogt Schrooten zich in de toekomst nadrukkelijker mee bezig te houden.
2. Anke van Holthe tot Echten (BarentsKrans), afkomstig uit een klein dorp in Zeeland als oudste uit een gezin van vijf kinderen, heeft haar werkmentaliteit en ambitie van jongs af aan meegekregen. "Je moet kansen benutten en het maximale eruit halen." De advocate vindt het 'leuk om met mensen te werken, en hopelijk vinden mensen dat ook met mij'. Vaak gaat Van Holthe tot Echten uit van de lijfspreuk 'wie goed doet, goed ontmoet'. Dat is gelijk ook haar achilleshiel: "dan kun je de deksel op je neus krijgen". Politieke spelletjes, daar houdt ze er niet van, maar toch weet ze dat ze daar wat mee moet.
3. Christine Plagmeijer (Stibbe) noemt zichzelf een vreemde eend in de bijt. Ze werkt binnen Equity Capital Market (ECM) transacties en ze is – als enige – geboren in 1990. Als junior is ze direct voor de leeuwen geworpen, omdat ze geen 'afgebakende kleine opdrachten' kreeg, maar gelijk het werk van Pieter (één van de partners) mocht waarborgen. Als kroost van een ondernemersfamilie houdt Plagmeijer van cijfers en is daar ook handig mee. Haar ambacht legt volgens de advocate ook gelijk haar zwakte bloot: "een advocaat weet van alles iets, maar van iets niet alles."
4. Peter de Kluijver (Rabobank) geeft aan zich als niet-advocaat tussen alle advocaten senang te voelen. Bijna tien jaar geleden kwam hij bij Rabo binnen, maar is relatief kort werkzaam op de M&A/corporate finance afdeling. Van vijf jaar werkervaring in bijzonder beheer en herstructering van ondernemingen heeft de Kluijver meegenomen dat op een professionele manier 'de hele organisatie snappen' helpt om tot oplossingen te komen. Om een M&A-transactie te kunnen doorgronden, knoopt de Kluijver vaak moeilijke gesprekken met klanten aan die veel weerstand oproept. Van corporate tot aan de keukentafel met een boerenbedrijf; De Kluijver spreekt van de kunst om tot een goede werkrelatie te komen. "Vakkennis heeft iedereen, maar het gaat ook om de persoonlijke skill; je vinger op te steken zodat anderen je wellicht kunnen helpen."
5. Maurits de Haan (Houthoff Buruma) heeft vanochtend vijf minuten nagedacht over wat hij vandaag ging zeggen. De advocaat wil vaak te snel gaan en komt dan minder voorbereid voor de dag. Dat compenseert De Haan door de inzet van een heel pakket aan specialistische kennis binnen veel facetten in de M&A-transactie. Niet alleen op juridisch vlak, maar ook op fiscaal en wiskundig gebied. De Haan zegt op een hoog niveau met veel cliënten te kunnen schakelen en probeert zodoende veel mensen aan zich te binden. Over zijn eigen inbreng bij business development zegt hij dat er 'misschien iets meer aandacht aan besteed mag worden'.
De Young Talents luisteren aandachtig naar mede-Young Talent Menno Geusens
6. Menno Geusens (Jones Day) is momenteel kandidaat-notaris en is snel in de transactiepraktijk gerold, zodoende noemt hij zich meer een dealnotaris. Twee jaar geleden stapte Geusens over van Baker & McKenzie naar Jones Day. Aldaar tekende hij als eerste werknemer een contract. Binnen vier jaar is het Amsterdamse kantoor gegroeid naar 50 fee-earners en de dealnotaris zegt trots te zijn daarvan deel uit te maken. Teamplayer, zo zou hij zichzelf willen omschrijven. Met een goede sociale antenne en is hij de to-go-to person, zowel binnen het kantoor als daarbuiten. Kanttekening is dat Geusens vaak iets te veel op zijn bord krijgt, waardoor de work-life-balance wordt verstoord.
7. Danielle du Bois-Buné (Allen & Overy) maakt sinds 2006 deel uit van het Amsterdamse advocatenkantoor. Du Bois-Buné houdt zich bezig met M&A en focust zich ook op ECM. Over zichzelf praten doet de advocate in haar pitch nauwelijks, dat laat ze over aan de insiders. In een 360-feedbackronde deelt Du Bois dat één van haar cliënten vindt dat de advocate een 'sterk inhoudelijke kennis heeft zonder de personen en hun emoties uit het oog te verliezen'. Een van de advocaat-stagiaires vertelt dat Du-Bois-Buné 'doelbewust en nauwgezet te werk gaat'. Ook een partner komt aan het woord en noemt haar 'zeer gedreven met een uitstekende juridische en transactiekwaliteiten'. De advocate wordt geprezen om haar plankwaliteiten en inhoudelijk knowhow. Zelf vult Du Bois-Buné dit aan met een verbeterpunt: Op haar nauwkeurigheid zou ze soms beter moeten werken.
8. Richard van der Lugt (BDO) werkt voor de due diligence praktijk van het accountancy- en adviesbureau en heeft vanaf jongs af aan een passie gehad voor 'lekker speuren'. Voorheen was Van der Lugt werkzaam als fraudeonderzoeker. Hij vindt het leuk om ergens diep in te duiken en dat komt met het dd-werk ook nu weer van pas. Voor zowel koper als verkoper is dat volgens Van der Lugt een win-win-situatie. Persoonlijke contacten opbouwen vindt de dd-expert een sterk punt van zichzelf, evenals het onderhouden van deze betrekkingen. Van der Lugt zegt een groot verantwoordelijkheidsgevoel te hebben, maar dat deze kwaliteit soms ook tegen hem keert. De accountant kan zaken moeilijk uit handen geven en wil 'altijd alles dubbel checken'.
9. Amarins van der Meer (Accuracy) noemt zichzelf als geboren Fries een nuchter mens. Reeds 10 jaar is Van der Meer bezig met M&A en het financieel doorlichten van bedrijven. Ze noemt zichzelf praktisch ingesteld door met een no-nonsense benadering te werk te gaan. Dat wordt door zowel haar team als klanten erg gewaardeerd. Processen lopen vaak voorspoedig door vroeg contact te leggen met andere adviseurs en een vlotte samenwerking vanaf dat moment is het gevolg. Tegelijkertijd treedt Van der Meer niet graag op de voorgrond en spreken in het openbaar noemt ze een verbeterpunt. In weinig woorden veel dingen uitleggen, dat doet ze het liefst, wat zowel als een voor- en nadeel gezien kan worden.
10. Martijn Nuis (BDO) is negen jaar geleden begonnen op de corporate finance afdeling van het accountancy- en advieskantoor. Met fusies en overnames en due diligence heeft hij zich die tijd beziggehouden. Anderhalf jaar zat de adviseur in Sydney waar hij mocht proeven aan een andere werkomgeving. Als sterke punt noemt Nuis het opzetten en onderhouden van contacten met klanten. Aan zijn eigen 'marketing' zou hij graag willen werken door meer op de voorgrond te treden. Daarnaast prijst hij de fiscalisten voor hun vakkundigheid rond het opstellen van contracten. Nuis zou op dit punt eveneens graag een verbeterslag willen maken.
Hoe wordt er besloten?
Vijftig procent van de uitslag wordt bepaald door de stemmen van de vakkundige heren van de jury Meester, Bruin en Blaauw. De overige helft wordt vastgesteld aan de hand van het stemgedrag van leden van de M&A Community. Op 15 december wordt de winnaar bekend gemaakt. Stemmen kan intussen nog altijd!
Gaat u binnenkort ook een overname doen of private equity aantrekken?
Maximaliseer uw kans op succes en schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in 2 tips:
1. Vind alle top-notch adviseurs in de Who’s Who in M&A 2017
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos dit uitstekend naslagwerk (220 pagina’s) met de top 1000 dealmakers op een rij. Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en nanciers in. De Who’s Who in M&A 2017 geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.
2. Word nu lid voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens de M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, in M&A Database & League tables, M&A Magazine en Who’s Who in M&A en Private Equity. Gratis naar M&A Awards-galafeest? Word vóór 15 december lid via MenA.nl.