Lessen in persoonlijke en professionele groei tijdens Young M&A Forum
Bekijk hier de foto’s van het Young M&A Forum
Fotografie door: Robert Tjalondo
‘Personal and Professional Excellence in M&A’ was het onderwerp van het op 26 november gehouden Young M&A Forum. Centrale vraag: hoe kun je persoonlijk en professioneel groeien? Het komt er vooral op neer om niet te lang blijven stilstaan bij fouten uit het verleden, durf te tonen en verantwoordelijkheid nemen. “De meeste tijd zijn we slaven van ons lichaam en ons hoofd. Maar je bent niet je lichaam, je bent ook niet je gedachten. Je bent de energie die beide aanstuurt.”
Community Manager Laura de Munck opende het evenement met een warm welkom ook aan de nieuwe leden van de Young M&A Community. Ze introduceerde eerst het thema van de dag: persoonlijke en professionele ontwikkeling in M&A, met als sprekers Barbara van Hussen (partner bij JB Law) en Bas Kremer (voormalig commando).
M&A-advocaat Lennert Kalthof van gastheer Lexence nam vervolgens het woord en verwelkomde de ruim 100 aanwezigen. Vervolgens ging hij dieper in op het thema ‘Personal and Professional Excellence in M&A’ door het verschil tussen persoonlijke en professionele ontwikkeling te bespreken.
Hij beschreef professionele ontwikkeling als ‘voorwaarts en direct’, gericht op M&A-vaardigheden zoals probleembeheersing, strategisch inzicht en onderhandelingsvaardigheden, evenals meetbare resultaten zoals billable hours en inkomsten. Persoonlijke ontwikkeling – volgens hem intensiever en interessanter – is meer gericht op zaken zoals ambitie, integriteit en moreel kompas. Hij sloot af met de opmerking dat beide vormen van ontwikkeling elkaar versterken en dat zijn eigen carrière hem heeft geholpen zich ook als persoon te ontwikkelen.
Carrièrekeuzes voor succes en geluk
Barbara van Hussen deelde een inspirerende boodschap met M&A-professionals: maak carrièrekeuzes die zowel professioneel succes als persoonlijk geluk bevorderen. Haar eigen verhaal is daar een treffend voorbeeld van.
In 2017 besloot Van Hussen na jaren bij het internationale advocatenkantoor DLA Piper, waar ze als partner en lid van de raad van bestuur had gewerkt, een nieuwe weg in te slaan. “Ik heb er enorm veel geleerd en prachtige kansen gekregen”, vertelde ze over haar tijd bij DLA Piper. Toch merkte ze in de laatste periode dat ze toe was aan een verandering. “Ik had het gevoel dat ik minder energie kreeg dan ik erin stak”, legde ze uit. Dit had niet zozeer te maken met het kantoor zelf, maar met haar persoonlijke ambitie om een omgeving te vinden die haar nieuwe energie en inspiratie zou bieden.
Van Hussen ontdekte dat haar passie lag bij complexe, uitdagende M&A-zaken die vroegen om creatieve oplossingen. Hoewel ze bij DLA Piper veel mogelijkheden had, voelde ze dat er binnen de structuur minder ruimte was om haar creatieve kant volledig tot bloei te laten komen. Daarnaast bracht haar positie als vrouwelijke partner unieke uitdagingen met zich mee, in een sector waarin mannen vaak oververtegenwoordigd zijn. Terwijl haar mannelijke collega’s vaak konden rekenen op een thuisblijvende partner, combineerde zij haar carrière met een man die eveneens partner was bij een groot kantoor en de zorg voor drie kinderen.
Deze ervaringen leidden haar uiteindelijk naar een nieuwe stap in haar carrière. Bij JB Law, een gespecialiseerd M&A-kantoor, vond ze een omgeving die beter aansloot bij haar persoonlijke en professionele ambities. Haar verhaal benadrukt het belang van keuzes maken die passen bij je eigen waarden en energiebronnen, een boodschap die bij velen resoneerde.
Adviezen
Enkele concrete adviezen van Barbara van Hussen:
– Volg je passie: Van Hussen benadrukte dat het belangrijk is om te doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. “Ook al kun je het jezelf niet uitleggen, maar voel je dat je het moet doen.” Meestal is dat ook waar je goed in bent, dus niet alleen persoonlijke voldoening uit zult halen, maar ook professioneel succes mee zult boeken. Dit betekent dat je moet luisteren naar je innerlijke stem en keuzes moet maken die je op de lange termijn gelukkig maken, niet op basis van kortetermijnroem.
– Omarm verandering: Als je merkt dat je niet meer leert of groeit in je huidige rol, is het tijd om te overwegen om te veranderen. Dit kan betekenen dat je op zoek moet gaan naar nieuwe uitdagingen of een andere werkomgeving waar je meer creatieve vrijheid hebt.
– Omring jezelf met de juiste mensen: Van Hussen benadrukte het belang van mentoren en fans in je carrière. Een mentor kan je begeleiden en je helpen groeien, terwijl fans je steunen en je helpen vooruit te komen. Het is belangrijk dat deze mensen invloedrijk zijn binnen de organisatie, zodat ze je kunnen helpen je doelen te bereiken.
– Wees authentiek en eerlijk: Open communicatie en authenticiteit zijn essentieel voor succes. Wees eerlijk over je sterke en zwakke punten, en wees niet bang om je mening te uiten. “Wat je ziet is wat je krijgt”, zei ze over haar stijl van zakendoen. Een aanpak die haar onder meer een grote transactie opleverde toen ze eerlijk aangaf waarom een cliënt voor haar zou moeten kiezen boven een veel gerenommeerdere M&A-advocaat. “Voor hem is een deal van honderd miljoen peanuts. Voor mij kan het levensveranderend zijn, dus ik zal er alles aan geven.”
– Stel grenzen: Van Hussen deelde haar ervaringen met ‘gekke’ klanten en collega’s. Ze benadrukte dat het belangrijk is om grenzen te stellen en je niet te laten meeslepen door de negativiteit van anderen.
– Leef je leven volgens je eigen waarden. Zo koos de huiselijke Van Hussen ervoor om niet meer al te veel te reizen voor haar werk en geen bestuursfuncties te accepteren bij bedrijven met voornamelijk oudere bestuurders.
– Liever langdurig geluk dan kortstondig succes. Toen ze aan het begin van haar carrière kon kiezen tussen het kleine kantoor SchutGrosheide en het Loeff Claes Verbeke, koos ze voor het kleinere kantoor, ondanks de mindere naamsbekendheid en locatie. Ze realiseerde zich dat ze bij SchutGrosheide meer kans had om te groeien. De keuze was deels intuïtief, maar deels ook strategisch en gericht op het verbreden van haar expertise en het creëren van kansen voor de toekomst. Ze kon zich in toenemende mate richten op fusies en overnames, zeker nadat ze voor het kantoor naar Londen was gegaan, waar ze de internationale M&A-markt kon leren kennen en waardevolle contacten kon opbouwen. Het leidde tot een succesvolle carrière, die zich voortzette toen SchutGrosheide in 2011 werd overgenomen door DLA Piper.
– Voor de nieuwe generatie M&A-professionals had ze een laatste advies: “Blijf bewegen.” Wachten tot kansen zich aandienen is volgens haar niet genoeg – je moet ze zelf creëren. Ze vergeleek het met het oversteken van een rivier: “Je weet niet echt waar je uitkomt, je weet niet of je voeten zwaar of koud of droog zullen zijn, maar uiteindelijk eindig je aan de andere kant.” Fouten maken is onvermijdelijk, maar het is belangrijk om ervan te leren en door te gaan. ‘Blijf bewegen’ betekent ook dat je niet te lang blijft stilstaan bij tegenslagen, maar je aandacht verlegt naar de toekomst.
Vier principes
De presentatie van Bas Kremer week sterk af van die van Barbara van Hussen. Waar zij koos voor een relaas op basis van haar persoonlijke ervaringen, stoelde de presentatie van Bas Kremer veel meer op de kennis die hij heeft opgedaan tijdens zijn studie toegepaste psychologie en als NLP-trainer, al ging hij ook af en toe in op zijn ervaringen in het veld als militair in landen als Irak, Afghanistan en Mali. Maar inhoudelijk waren er wel enkele overeenkomsten, met name waar het ging om het belang van de gerichtheid op de toekomst en de langetermijnvisie – het ‘liever langdurig geluk dan kortstondig succes’ waar van Hussen het over had, paste ook in zijn straatje. Maar waar Van Hussen er vooral voor pleet om dicht bij jezelf te blijven, heeft Kremer het vooral over het belang van mentale veerkracht. In één woord: ‘resilience’.
Kremers boodschap was duidelijk: door te focussen op groei (en blijk te geven van een ‘growth mindset’), doelen te stellen, verantwoordelijkheid te nemen en proactief te handelen, kunnen mensen hun toekomst vormgeven en hun volledige potentieel benutten. Want: het gaat nooit om de omstandigheden, maar om hoe je ermee omgaat. “Het probleem is nooit het leven zelf,” benadrukte Kremer. “Het probleem is dat je je lichaam en geest moet beheersen om te kunnen functioneren in het leven zoals het is.” Hij constateerde dat veel mensen worstelen met stress en onbalans in de moderne maatschappij, niet omdat het leven zo moeilijk is, maar omdat ze niet hebben geleerd hun lichaam en geest effectief te reguleren.
Hoe je lichaam en geest het beste kunt reguleren? Kremer hanteert in zijn benadering van mentale kracht en menselijke ontwikkeling vier principes.
Het eerste principe dat Kremer centraal stelt is de beheersing van je ‘vierkante meter’ – je eigen mentale en emotionele toestand. Dit gaat over het vermogen om je stemming te reguleren en bewust te zijn van je gemoedstoestand. Voor Kremer is dit fundamenteel omdat je stemming je handelen bepaalt. Hij benadrukte dat het cruciaal is om jezelf regelmatig af te vragen of je huidige stemming constructief is voor de situatie waarin je je bevindt.
Het tweede principe is zelfregulatie van binnenuit. In plaats van te proberen de wereld om ons heen te verbeteren, pleitte Kremer voor het optimaliseren van onszelf. Deze benadering staat volgens hem haaks op hoe de samenleving momenteel functioneert, waarin we vooral proberen de buitenwereld aan te passen aan onze behoeften. “Terwijl het er niet om gaat de omgeving te veranderen, maar om jezelf zo te ontwikkelen dat je in elke omgeving kunt floreren.” Dit komt voort uit zijn ervaring bij de Special Forces, waar operators niet afhankelijk kunnen zijn van hun omgeving maar juist moeten excelleren ondanks de omstandigheden.
Top-down bevrijding vormt het derde principe. Kremer stelde dat we vaak slaaf zijn van ons lichaam en onze gedachten. Hij beschrijft hoe we vaak reactief leven, gedreven door onze impulsen en emoties. Hij stelde dat we niet ons lichaam of onze gedachten zijn, maar dat we deze instrumenten kunnen gebruiken. Top-down bevrijding betekent dat je leert om afstand te nemen van je gedachten en emoties, zodat je niet langer door hen beheerst wordt. Hoe groter de afstand tussen onszelf en deze instrumenten, hoe beter we in staat zijn ze constructief in te zetten. Dit vraagt om bewuste sturing vanuit ons hoogste menselijke vermogen – ons bewustzijn. Ademhalingstechnieken en visualisatieoefeningen zijn tools die Kremer aanbeveelt. Bijvoorbeeld in geval van opkomende stress, als het reptielenbrein het dreigt over te nemen.
Het vierde principe draait om autonomie en verantwoordelijkheid. Kremer gaf aan dit te zien als essentiële menselijke vermogens die getraind kunnen worden. Hij benadrukte dat autonomie – de vrijheid om keuzes te maken – onlosmakelijk verbonden is met verantwoordelijkheid. Alleen door volledige verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen keuzes, gedachten, gevoelens en gedrag kun je werkelijk autonoom worden en het stuur van je leven in handen nemen.
“De meeste tijd zijn we slaven van ons lichaam en ons hoofd,” stelde hij. “Maar je bent niet je lichaam, je bent ook niet je gedachten. Je bent de energie die beide aanstuurt.” En dat aansturen kun je onder de knie krijgen. Interessant genoeg heeft dit mentale trainingsproces ook een biologische basis. “Er is een gebied in de prefrontale cortex dat wetenschappers soms ‘de zetel van de vrije wil’ noemen,” legt Kremer uit. “Dit gebied groeit wanneer je discipline toont en krimpt wanneer je dat niet doet. Het groeit elke keer als je kiest voor langetermijndoelen boven kortetermijnbevrediging.” Mentale veerkracht kan dus worden getraind, net zoals een spier.
Tot slot: “Wees dankbaar maar een beetje ontevreden tegelijkertijd,” adviseerde Kremer de Young M&A Professionals. “Totale acceptatie van wat is en wat was, maar met de wil en intentie om de toekomst nog beter te maken. Weet wat je wilt. Stem je energie daar op af. Voer constant verbeteringen door”, besloot Kremer. “En wacht niet totdat er eindelijk eens een dag komt die geschikt is om je beste beentje voor te zetten. Doe het gewoon nu.”
De leden van de Young Community sloten de avond ontspannen af met een gezellige borrel en levendige gesprekken in de sfeervolle, oude kroeg van Lexence.