Young M&A Community-leden delen succesverhalen en grootste blunders

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:38
In het Van der Valk Hotel Amsterdam-Amstel draaide het op donderdag 23 februari voor de Young M&A Community om het delen van ervaringen.

Bekijk hier alle foto's.

Een van de tips die Guillette van Grinsven, partner bij Houthoff, haar juniors op het hart drukt is dat je altijd een kijkje moet nemen op de werkvloer van het bedrijf waar je een deal mee doet. Zo krijg je een mooi inzicht in de werkcultuur, snap je wat de belangen zijn en kun je de cliënt beter bedienen. En zo leer je nog eens dingen: zo weet Van Grinsven na de verkoop van een snackfabrikant precies hoe bitterballen gemaakt worden en hoe je een muis uit een vat frikandellensmurrie vist… Het was een van de war stories die voorbij kwam op het YM&A Community Forum waar ervaren M&A’ers hun ervaringen deelden. 

Daarbij ging het bijvoorbeeld over carrièrebepalende deals: zo noemde topadvocaat en meervoudig M&A Award-winnaar Arne Grimme (De Brauw Blackstone Westbroek) de titanenstrijd om AkzoNobel, waarbij voor hem alles samenkwam: een intens overnameproces rond een vermaard merk, grote spanning door een vijandig bod, betrokkenheid van activistische aandeelhouders en een formidabele advocaat aan de andere kant van de tafel. Ytzen Marseille, partner bij JB Law, vertelde over zijn grote vuurdoop toen hij amper zeven maanden advocaat was en hij ineens onverwachts een deal moest redden die op klappen stond, omdat de partner voor wie hij werkte die dag onbereikbaar was door een lange vlucht.

Het ging niet alleen over de successen, maar ook over de deals die memorabel waren om de lessen in ‘the school of hard knocks’. Een Excel-sheet met gevoelige financiële informatie per ongeluk naar de verkeerde mensen mailen. Een woedend telefoongesprek naar iemand met wie je vervolgens twee maanden in een dealtraject blijkt te zitten. Een ludieke, interne bijnaam voor een klant per ongeluk laten vallen in een gesprek met die cliënt. Foutje, bedankt! Het nuttige van dit soort verhalen is dat ze het werk in M&A een beetje relativeren, waar de druk altijd hoog en de tolerantie voor fouten laag is en je al snel de neiging hebt om te denken dat een kleine misstap meteen einde oefening is. Dat is gelukkig niet zo. Want, zoals Van Grinsven de zaal op het hart drukte, uiteindelijk is alles op te lossen. Tot tien tellen, oplossen, er even om lachen en weer door.

Mentorschappen, diversity en work-life balance
Voor de plenaire sessie was er de gelegenheid voor de Community om aan te sluiten bij een drietal rondetafelgesprekken over onderwerpen die de jonge professionals nauw aan het hart gaan. Allereerst was er een sessie over de aansluiting tussen jong en oud op kantoor. Andere tijden, andere mores, andere manieren van aanpak en andere prioriteiten in het leven: hoe breng je een constructieve dialoog op gang en hoe breng je de voor een carrière in M&A cruciale mentorschaptrajecten op gang? 

In de zaal daarnaast ging het over de verscheidene glazen plafonds binnen het werkveld. Diversiteit – of vooral het gebrek eraan – is een groot thema op de Zuidas en omgeving en ook de M&A Community zet steeds meer stappen om een zekere monocultuur te doorbreken. Daarbij gaat het niet alleen sec over de vertegenwoordiging van minderheden in de kantoren, maar ging het ook over zaken als retentie van divers talent en de spanningsveld tussen kantoorcultuur en de uiteenlopende achtergronden van de medewerkers. 

Tot slot was er nog een sessie over de balans tussen werk en privé. Nu is het werkveld beroemd en berucht om de lange uren die er gemaakt worden, maar is het anno 2023 nog wel nodig om 80 uur per week de kantoorstoel te verwarmen? Zeker in tijden van groeiende aandacht voor mentale gezondheid en een sterke onderhandelingspositie van werknemers door de krappe arbeidsmarkt staat deze norm onder druk. De kracht van deze sessies is dat de deelnemers in een vertrouwelijke en open sfeer concrete, positieve voorbeelden kunnen delen van hoe er op hun kantoor een casus rond de voornoemde problemen is opgelost, maar ook aan kunnen geven waar het wel eens mis is gegaan. 

Na de rondetafelgesprekken en de paneldiscussie was het tijd voor de borrel: ongetwijfeld de beste gelegenheid voor het uitwisselen van war stories en andere mooie verhalen. Ook werden er weer flink wat contacten gelegd binnen de community, wat ongetwijfeld weer leidt tot mooie deals en een flink pak war stories voor een volgende keer.

Dit evenement gemist? Niet getreurd: in april is er het Young M&A padeltoernooi, in juni is het volgende Young M&A Forum. Kijk op mena.nl/events voor alle details.  

Fotografie: Roberto Tjalondo

Gerelateerde artikelen