Young M&A: (Inter)visie op je carrière

Last modified: 20 juli 2023 15:30
Tijdens het Young M&A Forum gingen jonge talenten bij Baker McKenzie met elkaar in gesprek.

 

Bekijk hier alle foto's van het event

De Young M&A Community tackelde belangrijke vragen over loopbaanontwikkeling en work/life balance in een stel intensieve intervisiesessies, in samenwerking met Baker McKenzie.

Een klein experiment voor de Young M&A Community: intervisiesessies. De ervaring leert dat het bij de Young M&A Community vaak over persoonlijke onderwerpen gaat, waarbij de carrièreontwikkeling en de relatie tussen de carrière en het leven buiten kantoor een belangrijke rol speelt. In grote sessies komen dit soort persoonlijke onderwerpen vaak niet altijd het best tot hun recht omdat in een grote zaal weinig ruimte is voor een goed gesprek en er vaak maar ruimte is voor een paar vragen vanuit de zaal. 

Voor dit YM&A Forum werd daarom gekozen voor de vorm van een intervisiegesprek. Dit is een manier van kennis en ervaring delen die de laatste tijd – vooral in de advocatuur – aan terrein wint. Volgens de methode ga je in groepjes van zes tot acht deelnemers gericht in op een casus of een stel vragen. Het doel is om op een open en non-hiërarchische manier tot een gesprek te komen waarbij het doel niet is om met allerlei oplossingen en adviezen te komen, maar om met vragen en reflectie kennis en ervaringen uit te wisselen.

Om de gesprekken te leiden konden we profiteren van de ervaring van senior M&A-specialisten uit de M&A Community. In de eerste plaats twee ervaren advocaten van Baker McKenzie, Laila Kouchi en Rebecca Kuijpers-Zimmermann. Uit de consultancyhoek schoof André Holwerda van Tata Consulting Services aan, net als Evert van Anken van due diligence-specialist Sincerius. Pieter Ebeling van Odgers Berndtson bracht zijn ervaring uit het veld van de Executive Search mee, wat uiteraard goed van pas kwam bij de onderwerpen die ter tafel kwamen.

Brigitte van der Maarel van Karmijn Capital maakte het team compleet, zowel met haar ervaring als investeerder als pionier op het gebied van mentoring in de finance community. Dat de vorm aansloeg bleek wel uit het feit dat de sessies langer doorliepen dan gepland en de deelnemers aangespoord moesten worden om naar de borrel te komen. Na de sessies rapporteerden de deelnemers dat het interessant was om in gemixte groepjes te werken, omdat zo de praktijk in andere hoekjes van de community dan het eigen vakgebied inzichtelijk werd.

Work/Life Balance stond hoog op de agenda, net als het feit dat er volgens de deelnemers best nog wat meer aandacht mag zijn voor de maatschappelijke impact van het werk. Ook was er uitgebreid aandacht voor de man/vrouwverhoudingen in M&A. Wat de sessieleiders opviel was dat veel deelnemers met vragen zaten over hoe hun carrièreontwikkeling zich verhield met de traditionele ‘paden omhoog’ zoals de geijkte gang naar het partnerschap in de advocatuur. Niet alleen zijn er veel meer alternatieve carrièrepaden bijgekomen – denk alleen al aan het hele startupecosysteem, of de opkomst van de boutique-kantoren – maar ook is het tegenwoordig wat minder gebruikelijk om de carrière absoluut op nummer één te zetten. 

Na de sessies was de Community uitgenodigd om aan te schuiven bij de borrel in de kantoorbar van BakerMcKenzie. Hier kwam een ander groot voordeel van de wat kleinere sessies naar voren. Door in kleinere groepjes te werken maak je meteen kennis met een aantal mensen om vervolgens op de borrel mee verder te gaan en om toe te voegen aan het netwerk. Volgens een van de deelnemers was dit een prima manier om de natuurlijke tendens op borrels van mensen om kantoorgenoten en bekenden op te zoeken te doorbreken. 

Een speciale vermelding voor de kok van het restaurant van BakerMcKenzie: de chef verraste de deelnemers met een selectie aan heerlijke zelf ontwikkelde vegetarische hamburgertjes. De plaats van de grote zuidaskantoren stond dan misschien wel ter discussie in de sessies, maar het valt niet te ontdekken dat het werk bij een groot kantoor ook zeker dergelijke perks heeft.


 

Related articles