Young M&A: Sharing life lessons: lief en leed in M&A

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:22
Hoe hou je je als (jonge) dealmaker staande in de dynamische wereld van M&A en wat kun je als jonkie leren van de oude rotten in het vak? Dit en meer bij de eerste talkshow van de Young M&A Community bij Loyens & Loeff.

Tekst: Constanteyn Roelofs
Fotografie: Robert Tjalondo 

Bekijk hier alle foto's

Even geen Jeroen, Umberto, Eva, Sophie of Arjen, maar Herman. In een primeur voor de Young M&A Community schoven enkele markante leden van de community aan bij gastheer Herman Kaemingk om over hun leven in de M&A te praten. We kennen hem natuurlijk allemaal als de gezichtsbepalende en zeer ervaren partner van Loyens & Loeff, maar gedurende de ‘uitzending’ bleek wel dat mocht er ooit nog een carrièreswitch inzitten Kaemingk ook prima de transfer naar Hilversum zou kunnen maken. Met vaardige hand stuurde hij het gesprek aan. Aan tafel schoven Danny Bosker (partner, KPMG), Rona Nisar (Clifford Chance), Laura de Jong (partner, AKD) en Joost Siemensma (oprichter en partner, Sincerius) aan. Het onderwerp was ‘sharing life lessons’. De sponsor van het event was Ansarada.  

De avond werd geopend door Antoinette van der Hauw, partner bij Loyens & Loeff. Voor het kantoor was het ook een bijzondere gelegenheid: het was de eerste keer dat er een dergelijke borrel kon worden georganiseerd in het nieuwe pand aan de Parnassusweg, na de stille jaren van Corona. Het thema van verhalen delen sloot daar mooi op aan, zei Van der Hauw, want juist alle gezellige informele gesprekken over het vak hebben geleden onder de lange, door corona afgedwongen thuiswerkperiode. Van der Hauw benadrukte dat M&A geen soloactiviteit is maar een echte teamsport, dus dat het van essentieel belang is om van elkaar te leren. Ze sloot af met een aanmoediging om vooral veel naar kantoor te komen om de geleden schade in te halen en veel het contact op te zoeken met vakgenoten op activiteiten van de community.   

Door het format en het thema van de talkshow was de avond een stuk persoonlijker dan de gemiddelde M&A-activiteit waar er voornamelijk op technische aspecten van de deals wordt ingezoomd. De vragen die in dialoog met de zaal voorbijkwamen waren zeer persoonlijk: wat zijn je drijfveren, hoe valt het zware werk te combineren met kinderen of het in stand houden van een vriendengroep, wat zijn de offers die je moet laten om partner te worden? Ook werd er stilgestaan bij de ethiek van het vak. Inspelend op de actualiteit kwam de vraag voorbij of je als junior ook wel eens tegen een partner mag zeggen of je niet aan een bepaalde zaak wilt werken omdat het ingaat tegen morele principes. Mag je als vegetariër bijvoorbeeld weigeren om een overname van een vleesverwerker te begeleiden? Of, actueler gesteld, wat doe je als een Russische oligarch belt met een zaak?  

Het heeft de architecten van de ‘Zandloper’ gelukkig ook behaagd om een gezellige bar in het gebouw te plaatsen die niet zou misstaan in de hippere stukjes Amsterdam. Met dank aan host van de avond Loyens & Loeff stonden er weer heerlijke hapjes en drankjes klaar voor het talkshowpubliek.  

Het duurde dan ook niet lang voordat de jonge dealmakers zich keurig aan de opdracht om vooral met zoveel mogelijk vakgenoten kennis te maken. En: tijdens de talkshow kwam op een zeker moment het grapje voorbij dat werken in de M&A makkelijker is als je partner ook een soortgelijke baan heeft, dus dat dit soort netwerkborrels niet alleen handig zijn om zakelijke contacten op te doen… 

Gerelateerde artikelen