Young M&A: Nieuwe bestuur stelt zich voor

Last modified: 20 juli 2023 13:32
Alle specialismen van de dealpraktijk zijn vertegenwoordigd in het nieuwe Young M&A-bestuur.

Door Constanteyn Roelofs

De Young M&A Community gaat haar derde jaar in. Onder leiding van een verse ploeg maakt de groeiende groep aangesloten dealmakers tot 35 jaar zich op voor een nieuw jaar vol uitdagingen en boeiende (fysieke en digitale) bijeenkomsten, om zo voort te bouwen op het succes van de voorgaande jaren. Graag stellen de bestuursleden zich aan u voor. 

Onder de 35: dat betekent millennials! De laatste generatie die opgegroeid is met lineaire televisie. Als deze generatie iets geleerd heeft van de series en bands op de televisie van destijds, dan weet men dat men, net als bij de A-Team of bij de Spice Girls, alle specialismen van het vak in één geolied team moet hebben. Voor M&A betekent dat, dat er een bankier, een advocaat, een adviseur en een investeerder present moet zijn, om alle factoren van de dealpraktijk weer te geven. Dat is gelukt: Kees Groenewegen werkt bij ING, Guillette van Grinsven is counsel bij Houthoff, Margreet van Doorne vertegenwoordigt namens EY de Big Four en het team wordt compleet gemaakt door Freek van Schijndel, werkzaam bij Nordian Capital Partners. 

Opvallend is dat er geen strikte verdeling is in de taken; er is geen penningmeester, geen praeses en geen commissaris zusenmezo. Dat is bewust zo gedaan, omdat het bestuur graag als team optreedt en gezamenlijke beslissingen neemt. Als er een rode lijn te trekken valt door de plannen van de bestuursleden, dan is het wel dat men vooral stuurt op het activeren van mensen op een laagdrempelige manier. Het schrikbeeld is dat de borrels vooral passieve praatfeestjes worden waar mensen in kleine groepjes van kantoorgenoten en bekenden blijven staan. Om dat te voorkomen wordt er gezocht naar manieren om meer mensen bij de community te betrekken en om de activiteiten zo te structureren dat er maximale interactie plaatsvindt. 

De interviews vonden plaats tegen de achtergrond van het coronavirus – dus niet tegen de achtergrond van de glimmende gevels van de Zuidas, maar via de telefoon van het ene haastig geïmproviseerde thuiskantoor naar het andere. Het zijn vreemde tijden voor de M&A-wereld. Aan de ene kant is het virus uiteraard slecht voor de business, omdat veel klanten en portfoliobedrijven in de problemen komen – maar van de andere kant is dat juist weer goed voor portfoliobedrijven in de medische sector of voor de kantoren die zich ook bezig houden met distressed ondernemingen, of zaken als insolventierecht en arbeidsrecht. 

Guillette van Grinsven (32), counsel bij Houthoff
“Mijn ouders riepen al: jij moet rechten gaan studeren, want jij hebt nogal een mening en weet die goed te verwoorden. De studie vond ik leuk, maar het ging nooit echt over de praktijk. Je ziet de verbanden wel, maar het bleef wel een boekenverhaal, waar toevallig iedere casus net aansloot bij wat je net had geleerd. Via het Best Graduates-programma ben ik als werkstudent bij Houthoff binnen gekomen. Sfeer kun je niet faken: het is een nuchter kantoor, leuk en gericht op de menselijke maat.

Er komen wellicht mensen binnen met het idee ‘zo, ik kom hier even partner worden’, maar het is juist belangrijk om per jaar te bekijken: wat wil ik bereiken? Steeds in blokjes van drie jaren: stage halen, medewerker worden. Ik heb het geluk dat de partner bij wie ik kwam te werken me daarin heel goed ondersteunt. Je krijgt veel vrijheid, vanaf dag 1 staat er advocaat in je emailhandtekening, dus dan zal het wel zo zijn. Het is begeleid zwemmen, met de partner als een badmeester met zo’n haak. Als het nodig was ging je als zo’n zeehond flop op de kant.

Het leukste vind ik werken met ondernemers die doen wat ze zelf heel interessant vinden. Ik ben zelf net iets te risico-avers om een goede ondernemer te zijn, maar ik ben wel graag in contact met mensen die hun vak heel goed verstaan. Je voelt je dan onderdeel van het bedrijf en het team en leert veel van hun producten en diensten. Maar als je geen vakantiehuisje, worstenbroodje, wasmachine of software as a service meer kan zien komt er altijd weer een nieuwe project, dat is ontzettend leuk. Het is ook veelzijdig werk: je moet niet alleen juridisch sterk zijn, maar bijvoorbeeld ook goed kunnen onderhandelen. Soms zijn er transacties waarbij de gemoederen hoog oplopen; op zo’n moment neem je bijna de rol van psycholoog op je om de transactie in goede banen te leiden. 

Er zijn altijd een paar deals die je heel dierbaar blijven. Ik heb een tijdje ook bij een Amerikaans kantoor in Londen gewerkt, op een zaak met twee all nighters achter elkaar en onder grote druk, maar de partner zei: ‘de zaken waar je het meest voor hebt moeten doen of moeten laten leer je het meest van. Die blijven me meer bij dan zaken die makkelijk gingen of die over een product gaan dat je meteen begrijpt.’ M&A gaat niet om de all nighters, maar om het team. Als dat leuk is kun je dat aan. Het is een moeilijk vak om nee te leren zeggen, want er blijven nieuwe kansen en uitdagingen komen.”

Freek van Schijndel (30), investment associate bij Nordian Capital Partners
“Eigenlijk ben ik als medewerker van een private equity-fonds geen typische M&A’er meer, maar het werk is wel nauw gerelateerd. Het was altijd al mijn idee om bij een PE-partij terecht te komen en M&A was een mooie tussenstap. Ik heb anders dan de meeste investeerders geen finance gestudeerd, maar international business. Dat is een kwalitatieve studie: ik vond met name het strategische aspect leuk. Tijdens mijn studie heb ik een bedrijfje geholpen met een herstructurering en het bepalen van een nieuwe strategie en kwam ik erachter dat mijn studie niet heel goed aansloot op mijn ambities en ik toch meer de kwantitatieve kant op wilde.

Ik heb 2,5 jaar bij KPMG gezeten in het Corporate Finance-team, zowel op valuation als op M&A, dat had ook best vier of vijf jaar kunnen duren, maar ik twijfelde niet toen ik kon overstappen naar Nordian Capital Partners. Bij een investeerder komen waardecreatie op de lange termijn en ondernemerschap bij elkaar en krijg je echt de kans om een strategie tot uiting te laten komen. Die combinatie die ik leuk vond tijdens mijn studie heb ik helemaal gevonden in dit werk.

“Ik vind het ook belangrijk dat er altijd iemand van Private Equity in het bestuur van de Young M&A Community zit, vooral omdat het leuk is dat ik weet hoe alle werkstromen lopen. Ik kom zelf heel vaak in aanraking met young M&A professionals: ik zit dagelijks met een M&A adviseur, bankier of jurist om tafel.

Veel netwerkevenementen zijn over het algemeen gericht op senior M&A-professionals, zoals partners of directors. Wat ik miste was evenementen voor jonge mensen: investeren in mijn netwerk is nu belangrijker dan over twintig jaar. Dat zit ‘m voornamelijk in dat ik veel mensen telefonisch spreek of in meetings zie, maar nooit op een evenement tegenkom. Als je iemand op een borrel spreekt en even een biertje drinkt leer je iemand beter privé kennen. Zo bouw je veel makkelijker een open werkrelatie op.

Daarnaast is het belangrijk om juist nu te investeren in de M&A leiders van de toekomst. De jonge M&A’ers zijn het motorblok bij veel transacties. De analisten, advocaat-stagiairs en junior bankiers maken vaak de meeste uren en verzetten het meeste harde werk bij de deals. Ze vervullen dus een onmisbare rol!”

Margreet van Doorne (31), Senior Consultant bij EY
“Mijn eerste interesse in M&A is gewekt toen mijn vader een acquisitie deed toen ik een jaar of achttien, negentien was. Dat gebeurde niet heel gestructureerd en met beperkte betrokkenheid van adviseurs: dit zou toch beter moeten kunnen! Na een hbo bedrijfseconomie in Den Bosch heb ik finance gestudeerd in Tilburg. Toen ik moest kiezen tussen financiering en accounting heb ik voor de financieringstrack gekozen. Dit, in combinatie met mijn interesse in cijfers en economie, heeft ertoe bijgedragen dat ik bedrijfseconomie ben gaan studereren en vervolgens de master Finance heb gevolgd. Ik ben altijd meer forward looking dan backward looking geweest.

Ik heb het meeste interesse in de meer tastbare sectoren. IT is complex en boeiend, maar ik vind het vooral leuk om op een deal te werken met mooie ondernemingen waar je de producten van kan zien als je gewoon door de Albert Heijn loopt. Ik vind niet alleen het financiële aspect interessant, maar zoek vooral de combinatie met het commerciële en het strategische, waarbij ik veel in contact sta met de ondernemers, vaak de tweede of derde generatie in een familiebedrijf. Waar de oprichter vaak kleinschaliger te werk ging ontwikkelt de nieuwe generatie de onderneming verder. Voor hen probeer je vervolgens toegevoegde waarde te realiseren door hen te helpen bij de volgende stap.  Het is zeker een asset dat ik goed kan levelen met ondernemers door mijn achtergrond.

Een deal die me zeker bij zal blijven is de overname van Sivomatic, een bedrijf dat kattenbakkorrels produceert. Geen sexy product, maar wel een mooie onderneming, een familiebedrijf dat verkocht moest worden omdat er geen bedrijfsopvolging was. De ondernemer die erachter zat was enorm intelligent en zeer strategisch is en heeft het bedrijf tot zo iets moois gemaakt door met een interessante strategie een cruciale positie in de markt te bereiken. Als je met hem sprak leerde je zoveel over hoe je strategisch na moet denken over de positionering van producten in de markt om een cruciale positie in de keten in te nemen.

Ik vind het wel leuk om te netwerken en nieuwe mensen te leren kennen, iets wat in ons vak erg belangrijk is. Toch denk ik dat de jonge generatie hier nog veel in kan leren. Daarom denk ik dat het goed is om young M&A met elkaar in contact te brengen en netwerken op een ongedwongen manier te stimuleren zodat we ons netwerk kunnen vergroten en van elkaar kunnen leren.  

Kees Groenewegen (29), Associate Corporate Finance | M&A bij ING
“Vanuit mijn studie ben ik geïnteresseerd geweest in onderwerpen die op het snijvlak liggen van strategie en finance. M&A leek daar in professionele zin goed in te passen. In het jaar dat ik afstudeerde en nadat ik een stage had gelopen bij o.a. ING, zette ING haar groeiambitie kracht bij door in korte tijd de afdeling flink aan de onderkant uit te breiden. Dat is inmiddels vier jaar geleden en sindsdien werk ik samen met veel leuke collega’s als ‘generalist’ binnen het team op een veelvoud aan transacties. Vaak zijn dit transacties die in zekere mate een basis hebben in de Nederlandse markt of omdat onze klant of wederpartij in Nederland gevestigd is. Onze type klanten variëren tussen een groot netwerk aan Benelux PEs en professionele ondernemingen vanaf ongeveer €75/100m Enterprise Value. In mijn relatief beperkte ervaring heb ik voornamelijk aan sell-side transacties gewerkt. Ik heb dan ook de beste herinneringen aan processen waar je een intensieve periode samenwerkt met management, steeds enthousiaster raakt over de business en markt en uiteindelijk tot een sluitend- en ambitieus strategisch-verhaal komt. Soms vereist dat kennis en kunde, maar een frisse blik kan in zulke discussies vaak ook tot heldere inzichten leiden.

Ik heb aan verschillende mooie deals mogen meewerken. Qua proces dynamiek was het publieke bod van Mediahuis op de Telegraaf Media Groep een vrij spannend proces. Momenteel werk ik onder andere aan een sell-side transactie van een succesvolle high-growth company waar, in contrast met de meer cash-flow driven businesses, wij in positionering bijvoorbeeld meer tijd steken in het uitwerken van het fundamentele probleem waar het bedrijf een oplossing voor biedt en hoe dit vorm krijgt in een lange termijn visie en strategie.

Vanwege het goede werk dat het vorige bestuur heeft gedaan, kwamen wij als bestuur eigenlijk in een gespreid bedje terecht. Wat betekent dat wij ons volledig kunnen richten op het bedenken van activiteiten. In principe geloof ik dat de Young M&A community een mooi platform kan zijn voor iedere jonge M&A’er die zijn of haar netwerk binnen de industrie wil uitbreiden. Ervaring leert dat er in de industrie in de rol als ‘junior’ niet van nature een grote push is om actief te gaan netwerken. Wellicht omdat dit niet direct vanuit je rol gevraagd wordt, wellicht omdat je vanwege de enigszins competitieve mindset tussen partijen niet direct de behoefte voelt om met concullega’s op een event te staan, of wellicht omdat je agenda beperkingen heeft en je dan liever voorrang geeft aan een activiteit van je eigen kantoor. Voor ons de taak in ieder geval om te zorgen dat we deze barrières voor zover mogelijk proberen weg te nemen. Anderzijds zijn we niet voor niets de young M&A community, wat betekent dat we actuele onderwerpen die spelen onder de jongere generatie M&A’ers ook terug kunnen en willen laten komen op de events.”

Related articles