Young M&A: ‘Toenemende complexiteit maakt rol adviseur belangrijker’

Iedere week laten wij jonge professionals aan het woord over hun carrière en kijk op het vakgebied. Deze keer: Pauline Waalkens, fiscalist bij Loyens & Loeff. “Groeien doe je vooral door veel te doen.”

Hoe ben je in de M&A-wereld terechtgekomen?
“Aanvankelijk werkte ik als belastingadviseur in de algemene fiscale praktijk bij Loyens. Vier jaar geleden ging ik naar de vestiging in Parijs en vlak daarvoor raakte ik bij een grote transactie betrokken. Hier raakte ik door getriggerd en heb ik mij verder gespecialiseerd. Als M&A-fiscalist opereer je op de grens van het fiscale en het juridische. Voor mij ‘the best of both worlds’, want ik wilde niet gewoon advocaat of fiscalist worden. In dit vak heb je enerzijds de fiscaal-technische uitdagingen, anderzijds moet je vanuit juridisch perspectief vooruitdenken over situaties waarvan je hoopt dat deze zich niet voordoen.”

Hoe is het om als jong talent in deze hectische M&A-markt te werken?
“Juist het onvoorspelbare vind ik leuk aan de transactionele praktijk. Dat je vanuit het niets ineens gas moet geven op een deal. Gelukkig is er ook veel flexibiliteit vanuit de werkgever. Doordat ik vier dagen werk blijft er ook tijd voor andere zaken. Zo heb ik een tijd een cursus goudsmeden gevolgd en zal ik na mijn zwangerschapsverlof mijn vrije dag thuis doorbrengen. Om klanten altijd tot dienst te kunnen zijn werk ik samen met een collega, die ook in deeltijd werkt, op transacties. Verder is de M&A-wereld een betrekkelijk jonge wereld. Veel generatiegenoten zie ik al partner of vennoot worden.”

Hoe gaat de M&A-markt er in 2019 uitzien?
“De laatste anderhalf jaar is het enorm druk geweest, met veel transacties. Het vertrouwen in de economie is nog steeds groot. Een grote kentering in het marktsentiment en dealactiviteit verwacht ik dan ook niet.”

Heeft zal het vak van M&A-belastingadviseur zich de komende jaren ontwikkelen?
“De fiscale praktijk is erg in beweging. Vanuit de OESO en de Europese Unie wordt er veel gesleuteld aan regels die belastingontwijking moeten tegengaan. Door deze toenemende complexiteit wordt het belang van een goede adviseur groter. Adviseurs zullen hun kennis voortdurend moeten bijspijkeren. Zo bestaat een deel van de regels waar ik zeven jaar geleden op ben afgestudeerd al bijna niet meer.”

Wat zijn je ambities binnen het vak en hoe wil je die bereiken?
“Een nog betere M&A-adviseur worden, wellicht in de rol van het partnerschap. Dat betekent een hoop ‘learning on the job’. Groeien doe je vooral door veel te doen”

Op welke prestatie ben je trots?
“Dat ik na mijn terugkeer uit Parijs de kans heb gekregen om mijzelf onder te dompelen in de M&A-praktijk. Ik kreeg toen meteen veel vertrouwen en verantwoordelijkheden; volgens mij heeft het goed uitgepakt.” 

Bezoek het Young M&A Forum bij Loyens & Loeff op 23 mei 2019
Op donderdag 23 mei komen Young M&A Professionals bij elkaar tijdens het Young M&A Forum om hun kennis te delen. Het evenement vindt plaats bij Loyens & Loeff in Amsterdam en is een initiatief van de Young M&A Community. Meld je hier aan. Lees hier meer over de Young M&A Community. 

Gerelateerde artikelen