Young M&A: ‘Technologie maakt het M&A-vak nu al veel leuker’
Hoe ben je in het M&A-vak beland?
“Aan het einde van mijn bachelor deed ik een aantal businesscourses en in-housedagen. Daar kregen we vaak een M&A-achtige casus. Dat sprak mij direct aan, dus ben ik de master Ondernemingsrecht aan de Zuidas gaan volgen. Na mijn master wist ik al dat ik ondernemingsrecht erg interessant vond waardoor ik bij mijn sollicitatie bij DLA Piper heb aangegeven graag op de sectie Corporate M&A te willen beginnen.”
Wat trekt jou aan in het M&A-vak?
“Het ondernemingsrecht, het feit dat M&A veel raakvlakken heeft met andere rechtsgebieden, de dynamiek van de transacties en de vaak harmonieuze afsluiting van een transactie is voor mij een perfecte combinatie. Dit past goed bij mijn karakter. Ik ben namelijk sociaal, open, energierijk en zoek graag naar harmonie.”
Is M&A naast een dynamische wereld ook niet een harde wereld?
“Onderhandelingen kunnen slopend zijn, dat moet je wel liggen. Ook bij lange dagen dien je scherp te blijven tijdens onderhandelingen. En ja, je moet soms inleveren op je privéleven, maar dat doen je cliënten ook. Daartegenover staat dat je op minder drukke tijden soms om 4 uur naar huis kan, al komt dat in de huidige markt minder voor.”
Zie je verschillen tussen jongere en oudere generaties op de werkvloer?
“Het verschil tussen de jonge en oude generatie M&A’ers zie je voornamelijk terug in het gebruik van technologie. Daarmee bedoel ik niet dat mijn generatie alleen maar uit IT-wizards bestaat, maar je merkt dat ze er doorgaans wel meteen meer feeling bij hebben, er meer voor open staan en er sneller mee kunnen werken. Onze M&A-afdeling op kantoor is echter vrij jong, ook de partners, waardoor bij ons dat verschil toch minder te merken is. Overigens denk ik dat de M&A-wereld als geheel nog steeds een uitdaging heeft op het technologische vlak. Cliënten verwachten meer efficiëntie en dat je daardoor met een betere prijs kan komen als dienstverlener.”
Gaat de technologie het M&A-vak veranderen?
“Zeker. Technologie maakt ons werk nu al veel leuker. Als DLA Piper hebben we wereldwijd vestigingen in alle belangrijke jurisdicties en zien wij veel verschillende deals voorbijkomen. Daardoor bezitten we erg veel dealdata. Op basis van deze data creëren we een M&A-trendsrapport. Zo analyseren we, geanonimiseerd, alle juridische voorwaarden van de deals wereldwijd. Wij geven de kennis terug aan de markt door deze te delen met onze cliënten. Met deze kennis kunnen we bepaalde discussies in onderhandelingen snel platleggen en ons focussen op de echte issues. Zo lever je als jurist met behulp van technologie meer toegevoegde waarde. Daarnaast hoeft niemand meer 300 contracten handmatig analyseren, dat maakt het werk van jonge advocaten een stuk uitdagender. Hierdoor kan een jonge advocaat meteen participeren in de volgende stap en meedenken over wat voor advies er gegeven moet worden aan een cliënt op basis van de uitkomst van de analyse die met behulp van de technologie is gemaakt.”
Wat zijn je ambities?
“Uiteindelijk hoop ik, als partner bij DLA Piper, dat cliënten op mij af stappen, omdat ze op basis van mijn ervaringen weten dat ik waarde kan toevoegen als hun juridisch en strategisch adviseur bij een transactie. ”
Op welke recente prestatie ben je trots?
“Dat is een lastige vraag. Een individuele prestatie is lastig aan te wijzen, aangezien M&A-werk voornamelijk teamwerk is. Dit is dan ook een van de aspecten van M&A-werk die mij erg aanspreekt. Begin dit jaar heb ik een transactie gedaan met een andere collega. Het was een uitdagend en zwaar project, maar uiteindelijk was de cliënt zeer tevreden. Daar doe je het voor. Mocht ik toch iets individueels moeten noemen: ik ben er trots op dat ik nog steeds doe wat ik leuk vind en met plezier naar mijn werk ga.”
Welk advies heb jij voor jonge talenten die in de M&A-sector (willen) werken?
“Het is belangrijk dat je open-minded, creatief en flexibel bent. Gedurende een transactie kan altijd alles veranderen. Daar moet je op ingesteld zijn. En daarnaast moet je uiteraard doen wat je leuk vindt. Daar kom je snel genoeg achter, dat is een kwestie van learning by doing.”