Young M&A: “Huidige hoge multiples zijn vaak te rechtvaardigen”

Op Mena.nl spreken we regelmatig met een young professional over zijn kijk op het vak. Deze keer Patrice Maas, Senior Associate bij Lincoln International.

Wat trok je aan in het M&A-vak?
“Gedurende mijn studie volgde ik een businesscourse bij NIBC waar ik een M&A-case voorgeschoteld kreeg. De combinatie van cijfers en het strategische beleid van een onderneming sprak mij direct aan. Stages bij NIBC en Deutsche Bank bevestigden dat. Vervolgens heb ik drie jaar bij Rabobank gewerkt, waar de mid-market mijn aandacht trok. Wat me daarin aanspreekt is om met visionaire en gepassioneerde ondernemers aan tafel te zitten en daarvan te kunnen leren. Voormalig NIBC-collega Martijn Koops vroeg mij drie jaar geleden om over te stappen naar Lincoln om verder te kunnen focussen op sell-side in de mid-market, en daar werk ik nu al drie jaar met veel plezier.”

Hoe zorg je als jonge professional dat oudere ondernemers luisteren naar jouw verhaal?
“Je moet de momenten herkennen waarop je iets kunt toevoegen. Ondernemers hebben iets opgebouwd en hebben een helder idee over waar hun industrie of bedrijf naar toe gaat. Doorgaans hebben ze minder ervaring met en kennis van M&A. Die kennis heb ik in zes jaar wel heb opgebouwd. Als je die kennis rustig en helder weet over te brengen dan speelt leeftijd geen rol.”

"Je moet de momenten herkennen waarop je iets kunt toevoegen."

Welke kwaliteiten moet een jonge M&A-adviseur bezitten?
“Het is een mensenbusiness, dus je moet sociaal vaardig zijn. Uiteraard moet je ook kwantitatief onderlegd zijn. Maar waar ik bij het aannemen van stagiaires altijd op let is motivatie. We werken in een servicesector dus je bent er altijd voor je klanten. Intrinsieke motivatie is noodzakelijk, want je moet er veel uren instoppen.”

Hoe bepaal je intrinsieke motivatie aan de hand van één gesprek?
"Daarvoor kijk ik naar lichaamshouding en of iemand iets gepassioneerd vertelt. Dat gaat logischerwijs niet altijd over relevante M&A-ervaring, maar kan ook gaan over bestuurservaring of een eigen bedrijf. Zolang iemand maar duidelijk kan maken dat hij ergens vol voor kan en wil gaan.”

Er wordt weleens gezegd dat de jongere generaties meer behoefte hebben aan een evenwichtigere werk-privébalans. Is die wens reëel in de M&A-markt?
"Dit werk vereist soms nou eenmaal lange weken, maar naar mijn idee is er ook in onze sector steeds meer aandacht voor het welzijn van medewerkers. Zeker in Nederland. We proberen de weekenden zoveel mogelijk vrij te houden met elkaar. En wanneer op ons kantoor iemand een paar dagen vrijaf heeft lopen de aanwezigen iets harder, zodat we de vakantievierder zo veel mogelijk kunnen ontlasten. Daarnaast wordt gestimuleerd op rustigere moment ook je rust te pakken.”

"Er worden soms forse multiples neergelegd, maar de onderliggende waarden zijn vaak sterk."

Is dat nog mogelijk in de huidige markt?
“Dat valt inderdaad niet altijd mee, want het is momenteel erg druk.”

Verwacht je dat het huidige marktsentiment dit jaar doorzet?
"De markt is op dit moment erg goed, maar of het zo blijft weet ik niet want ik heb helaas geen glazen bol. Wel zie ik dat de bedrijven momenteel heel gezond zijn. Budgetten worden gehaald en bedrijven groeien. Ik zie nog geen tekenen van verval, al zijn er sectoren als automotive die het lastiger hebben. Anderzijds halen private equityfondsen nog steeds recordbedragen op en dit drijft de markt. In deze verkopersmarkt worden soms forse multiples neergelegd, maar de onderliggende waarden zijn vaak sterk.”

Zie je het M&A-vak de komende jaren veranderen?
"Momenteel zie je vooral innovatie in Legal Tech, bijvoorbeeld op het gebied van het snel scannen van contracten op voor M&A belangrijke zaken, zoals change-of-control-clausules. Dataroomproviders kunnen op basis van AI al herkennen dat bepaalde informatie ontbreekt die normaliter bij soortgelijke deals wel aanwezig is. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen, maar daar verwacht ik uiteindelijk wel veel van. Toch zal het M&A-vak hoofdzakelijk een mensenbusiness blijven.”

Wat zijn je persoonlijke ambities?
"Mijn doel is om verder te groeien bij Lincoln. We hebben een sterke positie in de sell-side markt en ik wil help graag mee dit verder uit te bouwen."

Gerelateerde artikelen