Young M&A: “Er zijn veel verschillende smaken in de private-equity-wereld”
Hoe ben jij het M&A-vak ingerold?
Yoeri Mochtar, investment manager bij ABN AMRO Participaties: “Niet via een hele gebruikelijke weg. Veel collega’s hebben een corporate finance-achtergrond. Aanvankelijk studeerde ik internationaal recht en politicologie. Na een stage bij de ambassade in Syrië wilde ik meer internationale ervaring opdoen. Daarom ben ik een geschiedenismaster aan de Londen School of Economics gaan doen. Vervolgens kwam ik terecht bij de Londense tak van Kaiser Associates, een Amerikaanse strategieconsultant. Daar hield ik mij steeds meer bezig met transactiewerk. Zo’n 3,5 jaar geleden ben ik overgestapt naar ABN AMRO Participaties.”
Kom ook naar een Young M&A bijeenkomst of kijk voor meer informatie op MenA.nl/young.
De komende maanden verschijnt er op MenA.nl een interviewserie waarin jonge talenten hun kijk op de toekomst van het vak geven. Met welke innovaties krijgt het vakgebied te maken? Werkt deze generatie anders dan oudere M&A-ers? Hoe kijken zij aan tegen leiderschap?
Was het lastig om zonder finance-achtergrond in deze wereld te stappen?
“Dat valt mee. Bij Kaiser heb ik vooral naar P&L’s gekeken om te kunnen adviseren over investeringskansen. Daarnaast leer je het meeste ‘on the job’ en niet in de schoolbanken.”
Hoe bevalt het om in de M&A-wereld actief zijn?
“Met ABN AMRO Participaties zijn we als PE-partij in de midmarket, dus het is lastig om voor de hele sector kan spreken. Maar het team waarin ik werk is leuk en de baan is uitdagend. Doordat we met een klein investeringsteam van 8-10 man werken aan 22 participaties krijg je veel ruimte. Zelf vind ik het gaaf om met ondernemers te werken, toch een bepaald slag mensen.”
Wat is belangrijk in de omgang met ondernemers?
“Je moet geduldig zijn en goed willen luisteren. Hoewel wij altijd een meerderheidsbelang hebben in onze deelnemingen moet je niet alles willen opleggen. Dat heeft ook geen zin, want die ondernemers hebben al jaren iets opgebouwd en die laten zich niet even vertellen dat het totaal anders moet. Ons doel is om samen met een ondernemer een nationaal marktleiderschap op te bouwen en de partij vervolgens over te doen aan een andere (PE)-partij.”
Dat klinkt mooi: toch wordt er regelmatig een ander beeld van private equity geschetst. Partijen die bedrijven volstoppen met schuld en het vet van de botten schrapen.
“Ik snap waar je aan refereert, maar dat is volgens mij op zijn minst een incompleet beeld. Er zijn veel verschillende smaken in de private-equity-wereld. Wij richten ons voornamelijk op buy-and-build in de midmarket en participeren het liefst met de ondernemer. Andere partijen huren soms zelfs een nieuw management in voor een bedrijf. Daarnaast zijn er, met name Angelsaksische partijen die zich richten op een hoge leverage. Wij zijn minder directief en richten ons op samenwerking met ondernemers. Bovendien zou het in de midmarket sowieso onmogelijk zijn om met hele hoge leverage te werken, dat staan banken simpelweg niet toe.”
Zie je veel innovatie in de sector?
“Zelf zie ik niet zo snel grote veranderingen optreden, maar misschien is 3,5 jaar ook wel te kort om over zulke dingen te kunnen oordelen. Wel kun je aan onze portfoliobedrijven zien dat sectoren stevig veranderen door slimme software. Zo hebben we een belang in Lyanthe dat is opgericht door voormalig accountants. Zij hebben software ontwikkeld waardoor facturen kunnen worden gedigitaliseerd en verwerkt. Dure accountants hoeven dan geen facturen meer in te kloppen. Hun werk verandert hierdoor.”
Tot slot, wat zijn je eigen ambities in het vak?
“Door mijn eigen achtergrond heb ik het wel afgeleerd om hele precieze carrièreperspectieven te formuleren voor mijzelf. Het belangrijkste is dat ik plezier en uitdaging in mijn werk houd. Het voordeel van PE is dat er altijd nieuwe investeringskansen voorbij komen, waardoor je constant gevoed wordt met nieuwe uitdagingen en ideeën.”