Young M&A: “Corporate-finance-markt wordt nog gefragmenteerder”
Hoe ben je bij het Dutch Mezzanine Fund beland?
“Na mijn studie in Tilburg wilde ik graag in het management traineeship van een grootbank starten; ik wist nog precies welke specialisatie binnen finance ik wilde volgen en zo kon ik me breed blijven ontwikkelen en ook internationaal ervaring opdoen. Bij Rabobank heb ik vier jaar gewerkt en mij voornamelijk beziggehouden met acquisition finance, o.a. voor bedrijven als Action, Scotch & Soda en Hunkemöller. Een oud-collega vroeg mij de overstap te maken naar het private debt-team van Delta Lloyd Asset Management, dat in Nederland één van de voorlopers was op het gebied van direct lending. Met een sterk mandaat konden we inspelen op de trend van disintermediatie binnen de zakelijke kredietverlening, een trend die al geruime tijd zichtbaar was in de US. In 2017 werd het Delta Lloyd Mezzanine Fund verzelfstandigd tot het Dutch Mezzanine Fund, waar ik begin 2018 aan de slag ben gegaan.”
Vanwaar de overstap?
“Bij de grote partijen heb ik een fantastische tijd gehad, maar bij DMF werk ik in een veel ondernemendere setting en kan ik dichter op de bedrijven zitten. Doordat we maar met zijn drieën zijn heb ik meteen veel verantwoordelijkheid bij alle aspecten van het vak; naast het investeren ook bij de relatie naar investeerders, het fondsbeheer, portfoliomanagement en monitoring. Die diversiteit maakt het werk zo leuk. We hebben een focus op mkb-bedrijven, grofweg met een EBITDA vanaf 5 miljoen, met groeiambities. Dit kunnen zowel familiebedrijven als portfoliobedrijven van private-equitypartijen zijn. Bij dergelijke partijen ben je de sparringpartner van de ondernemer. Daar haal ik veel energie uit.”
"Aan de onderhandelingstafel ben ik zonder uitzondering de jongste."
Heb je als jongeling meer ruimte om te groeien bij een kleine partij dan bij een grote corporate?
“Bij DMF kan ik heel efficiënt met mijn tijd omgaan. Een self-starting mentaliteit is cruciaal en dat daagt me uit om zelf met genoeg nieuwe ideeën te komen. Die kunnen direct worden uitgevoerd als we het daarover onderling eens zijn, zonder dat ik eerst vijf interne memo’s hoef te schrijven. Daarnaast ging je vroeger soms met een hele bus collega’s naar de klant, hier ben ik heel duidelijk een van de gezichten van DMF. Aan de onderhandelingstafel ben ik zonder uitzondering de jongste. Soms wat onwennig, maar je groeit daarin snel en op inhoud kan je gewoon je mannetje staan. Binnen een groot bedrijf heb je altijd andere jonge professionals waaraan je je kunt spiegelen, zoals je traineeklasje. Je kunt je eigen prestaties afzetten tegen die van hen, die meetlat ben ik nu kwijt. Dat leek me aanvankelijk lastig, maar ik merk dat ik mijn ontwikkeling hierdoor juist op een veel vrijere manier kan vormgeven.”
Waarom zou een mkb’er bij jullie aankloppen en niet bij de bank?
“Wij kunnen juist een rol als onafhankelijke achtergestelde vermogensverschaffer op ons nemen. Zie bijvoorbeeld onze investering in Riedel, daarin waren de financierende banken terughoudend en zochten additioneel garantiekapitaal. Dan kan een mezzaninelening een alternatief bieden voor dure additionele equity. Daarnaast is het voordeel van mezzanine dat de governance ongewijzigd blijft, wat niet geldt bij de verkoop van een (minderheids-)aandelenbelang. Wij hebben ook niet de ambitie om aandeelhouder te worden en dat scheelt discussies over waarderingen, zeggenschap en exits. Dat zijn belangrijke thema’s, bij zowel private equity-owned als familiebedrijven. Wij komen meestal aan tafel als er een strategisch event speelt, zoals een grote investering of een overname. Dankzij onze kleinschaligheid zijn we nooit de vertragende factor in zo’n proces. Die kleinschaligheid maakt het werk ook persoonlijker en leuker. Bij een bank of verzekeraar gebruik je de balans of een pot premiegeld voor de leningen. Bij DMF ken ik de mensen bij zowel de partijen aan wie we leningen verstrekken als de investeerders in het fonds, dat maakt het extra tastbaar.”
"Ik zit hier voor de lange termijn."
Denk je dat de corporate-finance-markt steeds gefragmenteerder wordt?
“De corporate-finance-markt is de afgelopen jaren al flink meer gefragmenteerd geworden. Die trend zal doorzetten denk ik, boutiquepartijen en alternative lenders zullen naar mijn idee een steeds groter stuk van de taart gaan pakken. Banken en de Big Four blijven dominant, maar er is meer ruimte voor nichespelers die in specifieke situaties en sectoren een rol kunnen spelen.”
Wat zijn je ambities?
“Waar ik trots op ben is dat DMF een goede naam heeft opgebouwd en dat wij alle drie op ons eigen senioriteitsniveau een mooi netwerk hebben gecreëerd. Banken, adviseurs en private-equitypartijen weten steeds beter te benoemen wanneer wij een waardevolle toevoeging zijn in het financieringsvraagstuk. Mijn ambitie is dat fondsen drie, vier, vijf en zes mogen volgen. Ik zit hier voor de lange termijn.”