Young M&A: “Als M&A advocaat ben je als het ware een helikopterpiloot”

Per 1 juni is M&A-advocaat Laura de Jong benoemd tot partner bij AKD advocaten, notarissen en belastingadviseurs. Zij begeleidt met name buitenlandse  multinationals die in Nederland strategische acquisities doen.

Je hebt je tot nu toe als advocaat meer in de breedte van het M&A-vakgebied ingezet. Jouw nieuwe plan klinkt erg specialistisch?
Laura de Jong benoemd tot partner bij AKD advocaten, notarissen en belastingadviseurs: "Dat is het niet perse, het is meer dat ik mij nu specifiek ga richten op de sectoren hospitality, leisure en entertainment. Toen ik werd gevraagd om een businessplan te schrijven heb ik al snel besloten dat het iets moet zijn dat dicht bij me staat, dat ik echt leuk vind. En er moet toekomst in zitten. De hospitality-, leisure- en entertainmentbranche hebben dat in zich."

Vanwaar jouw interesse voor de Franstalige en Spaanstalige bedrijven?
"Van huis uit spreek ik naast Nederlands zowel Spaans als Frans. Ik ben in eerste instantie tweetalig Nederlands-Spaans opgevoed en later kwam daar Frans nog bij. Het toeval wil dat in die taalgebieden in deze sector veel ondernemingen  zitten die voor ons interessant kunnen zijn. Veel hotelketens hebben hun hoofdkantoor in Frankrijk, zoals Accor Hotels (waar Ibis en Mercure onder vallen). Center Parcs en Pierre & Vacances hebben een Franse aandeelhouder, attractiepark Neeltje Jans heeft een Spaanse aandeelhouder en hotelketen NH is Spaans. Ik merk in mijn praktijk dat mijn cliënten het heel prettig vinden dat ik hun taal beheers, ook al is de transactiedocumentatie in het Engels."

Wat verwacht je van het werken als M&A advocaat in deze sectoren?
"Ik vind het een interessante kant van het bedrijfsleven; vrije tijd. Je ziet ook dat er steeds meer belangstelling voor is, zeker in Nederland. Naast consolidatie van de markt in deze sectoren door schaalvergroting of fusies zie je ook dat buitenlandse ketens zich op de Nederlandse markt vestigen, ofwel door strategische overnames ofwel individueel. Bovendien ligt het in de lijn der verwachting dat partijen krachten gaan bundelen of gezamenlijk nieuwe producten of diensten gaan ontwikkelen. Technologie speelt in deze sectoren een belangrijke rol, kijk naar de toename van aanbieders van online diensten voor zoeken, boeken en beoordelen van reizen en accomodaties. Daarmee blijft ook de privacywet- en regelgeving een relevant en hot item in deze branche."

‘Ik ben echt verliefd geworden op het M&A-vak’

Wat boeit je aan M&A als vak?
"Als M&A advocaat ben je als het ware een helikopterpiloot; je bestuurt zelf de helikopter én overziet alle aspecten van de transactie. Je hebt natuurlijk je eigen expertise, maar schakelt op het juiste moment  ook experts van andere vakgroepen zoals IP&Technologie, arbeidsrecht of vastgoed in, soms ook externe experts zoals waarderingsdeskundigen. Die manier van samenwerken is erg leuk en leerzaam. Bovendien is geen overname hetzelfde, die dynamiek trekt mij persoonlijk zeer aan."

Je won in 2013 de eerste Best Young Talent tijdens de M&A Awards. Hoe ben je in M&A terecht gekomen?
"Tijdens mijn studie had ik een bijbaantje bij een corporate finance-kantoor. En daar ben ik echt verliefd geworden op dit vak.
Ik heb er voor het eerst de transactiepraktijk van dichtbij gezien. Omdat het een klein en jong kantoor was, mocht ik als rechtenstudent met van alles meedoen. Ik hielp bij auctions en coördineerde due diligence projecten en ik schreef aan informatie memoranda en letters of intent. Ik heb vrij kort daarna besloten mijn master te doen in ondernemingsrecht. Daarna ben ik direct gestart bij AKD in deze praktijk en daar heb ik tot  op de dag van vandaag geen spijt van."

Is het partnerschap bij AKD belangrijk voor je?
"Ik heb altijd de wens gehad om partner te worden bij AKD, maar niet ten koste van alles. Ik heb het in mijn eigen tempo gedaan. Ik werk nu tien jaar bij AKD en ben vorig jaar moeder geworden. Toen ik terug kwam van verlof ben ik door de zittende partners van mijn sectie gevraagd om concreet te gaan nadenken over het partnertraject. Daar is toen het plan uit voortgekomen om een team op te gaan zetten dat zich in het bijzonder richt op hospitality, leisure en entertainment, met bijzondere aandacht voor ondernemingen in deze sectoren uit Frans- en Spaanstalige gebieden."

Hoe kijk je naar de toekomst?
"AKD heeft de afgelopen tien jaar een enorme groei in ontwikkeling doorgemaakt naar een kantoor met een duidelijk internationaal profiel en inmiddels tweevoudig winnaar van de award voor ‘Benelux Law Firm of the Year’. De komende jaren ga ik in lijn met onze strategie de nieuwe branchegroep op- en uitbouwen. Mijn benoeming als partner is wat mij betreft nog maar het begin daarvan."

Gerelateerde artikelen