Xeltis haalt 45 miljoen op voor herstel hartkleppen

Xeltis, een deels in EIndhoven gevestigd bedrijf bedrijf dat een middel ontwikkelt dat het natuurlijk herstel van de hartklep mogelijk moet maken, heeft 45 miljoen euro opgehaald. Dit is de grootste investeringsronde voor een privaat bedrijf in medische hulpmiddelen in Europa in 2017.

De financiering werd geleid door een wereldwijde strategische investeerder met deelname van venture capital fonds Ysios Capital en een aantal grote private investeerders. Bestaande institutionele investeerders (LSP, Kurma partners en VI partners) en private investeerders namen ook deel aan de financiering.

Deze 'serie C financiering' ondersteunt toekomstige klinische activiteiten en verdere product en marktontwikkeling van Xeltis' vernieuwende pulmonale en aorta-klep programma's, aldus een persbericht. "Xeltis wil graag patiënten met kunsthartkleppen, die vaak na enige tijd vervangen moeten worden, een alternatief bieden met zijn nieuwe techniek om hartkleppen te herstellen", zegt Xeltis'Chief Executive Officer (CEO) Laurent Grandidier. Xeltis hoopt het lichaam in staat stellen een defecte hartklep te herstellen via een natuurlijk proces genaamd Endogeen Weefselherstel (Endogenous Tissue Restoration, ETR). Met ETR vormt de patiënt zelf eigen weefsel binnenin de Xeltis hartklep waardoor een nieuwe, natuurlijke en volledig functionele hartklep ontstaat. Door ETR worden de geïmplanteerde hartkleppen van Xeltis langzaam vervangen door natuurlijk weefsel en geabsorbeerd.

De eerste klinische haalbaarheidsstudie voor de pulmonale hartklep, 'Xplore-I' loopt nu in Europa en Azië. In januari keurde de U.S. Food and Drug Administration (FDA) een Investigational Device Exemption (IDE) goed voor een vroeg haalbaarheidsonderzoek (Early Feasibility Study – EFS), voor het implanteren van Xeltis' pulmonaalkleppen in tien patiënten. Momenteel nemen vier vooraanstaande centra in de Verenigde Staten deel aan de klinische studie Xplore-II.

Al eerder maakte Xeltis gegevens bekend over een haalbaarheidsstudie naar vaatprotheses in kinderen. De studie toonde positieve resultaten, zonder nadelige effecten gerelateerd aan de prothese en een duidelijke verbetering van de algemene toestand van de patiënt.

In geïndustrialiseerde landen heeft ongeveer twee procent van de bevolking te maken met hartaandoeningen. Ieder jaar ondergaan honderdduizenden patiënten hartklep operaties. Patiënten met kunsthartkleppen lopen het risico dat de klep na enige tijd vervangen moet worden. Ook ondervinden patiënten veel bijwerkingen vanwege langdurige medicatie.
 

Gerelateerde artikelen