Winnaars M&A Awards Belgium 2021

Dit zijn de beste deals en venture capital-rondes van Belgiƫ in 2021.

De vakjury van de Belgische M&A Community beloonde de volgende vijf deals met een award als bekroning op een dynamisch en intensief dealjaar. Alle ondernemers en dealmakers van harte gefeliciteerd! 

Winner Best Large Cap Corporate Deal 2021
De camera’s waren misschien allemaal gericht op de overname van RTL door DPG Media en de Groupe Rossel – logisch dat zo’n mediagenieke deal veel aandacht krijgt. Toch ging uiteindelijk de deal van de families Vanhalst en Thermote met de familie D’Ieteren er met de prijs vandoor. TVH is typisch zo’n stille gigant: de leverancier van (onderdelen voor) heftrucks, graafmachines en andere lichte industriële machines is een absolute wereldspeler uit Wevelgem. Het onderbrengen van 40% bedrijf bij de D’Ieteren is volgens de jury zowel strategisch logisch als een goede culturele fit. 

Winner Best Mid Cap Corporate Deal 2021
Bij Best Deal Mid Cap kwam de jury uit op Destiny Group, voor niet een, maar voor liefst drie overnames tegelijk. De leverancier van B2B-cloudsoftware kocht Telepo, Soluno BC and ipvision en kreeg zo in een klap voet aan de grond in alle Scandinavische markten waar deze bedrijven op actief zijn. Traditiegetrouw is continentale expansie een belangrijk criterium voor de jury om de groei van een bedrijf in de Mid Cap-categorie te waarderen. 

Winner Best PE Growth Capital Deal 2021
In de categorie Best Deal PE Growth was het een fotofinish. De aankoop van Desotec door Blackstone won met een neuslengte voorsprong van de deal tussen Circet en ESAS. De Amerikaanse investeerder telde een lieve som neer voor de fabrikant van circulaire filtersystemen op basis van recyclebare koolstof – maar dat betalen ze graag, omdat de draai naar duurzaamheid belangrijke gevolgen heeft voor de sector. Onder investeerder EQT was er al een prachtige groei gerealiseerd en de verwachting is dat ook onder Amerikaans management deze trend zal doorzetten. 

Winner Best Venture Capital Deal – Technology 2021
Wie de markt voor Venture Capital een beetje volgt weet dat de bezorgers van maaltijden ook zeer goed zijn in het ophalen van kapitaal. De Gentse bijna-unicorn Deliverect levert in veertig landen cloudsoftware voor het verwerken van online bestellingen bij restaurants. Dat de Coronapandemie de thuisbezorging een flinke boost heeft gegeven werkt bijzonder in het voordeel van de serial entrepreneurs achter het bedrijf, die in slechts 2,5 jaar gigantisch zijn gegroeid. Eerdere ervaring met ondernemen kwam daar goed van pas. De jury roemt verder het feit dat het bedrijf flink wat werkgelegenheid in België toevoegt met het opgehaalde kapitaal. 

Winner Best Venture Capital Deal – Life Sciences 2021
AgomAb Therapeutics ging er met de prijzen vandoor in de categorie Best Venture Capital Deal Life Sciences. Ook hier gaat het om groeifactoren, maar niet om de klassieke value drivers die bij M&A belangrijk zijn, maar om speciale cellen in de lever die orgaanherstel mogelijk maken. AgomAb ontwikkelt ‘pathways’ om deze cellen aan het werk te zetten. Dit belangrijke werk aan de grenzen van de medische technologie vond voor €62 miljoen aan investeringen bij zes fondsen uit Europa en de VS. Deze complexe en grote kapitaalinjectie sprong eruit in dit als altijd spannende veld. 

Leden van de jury 
Jury M&A Awards 2021: 
-Urbain Vandeurzen, Chairman panel of judges, Co- Founder and Chairman Smile Invest NV
-Renaat Berckmoes, Co-Founder and Partner Fortino Capital
-Pierre Demaerel, Secretary General of the BVA and Chairman of the Belgian Growth Fund
-Philippe Haspeslagh, Chairman of Capricorn Partners and Family Business Network Belgium, Honorary Dean Vlerick Business School and Honorary Chairman Ardo
-Sophie Manigart, Professor and Faculty Dean Vlerick Business School
-Michael Sephiha, Journalist Mediafin/De Tijd 

Gerelateerde artikelen