M&A Awards België 2022: dit zijn de zes winnaars

De Belgische M&A Awards zitten er weer op en de winnaars zijn bekendgemaakt.

Op donderdag 24 november 2022 vond de vijfde – en dus extra feestelijke – editie van de Belgische M&A Awards plaats in het prachtige Maison de la Poste in Brussel. Zo’n 600 professionals actief in M&A, corporate finance, private equity en venture capital genoten van een galadiner en afterparty. En natuurlijk van de awardshow, waarop de zes winnaars van deze editie werden bekendgemaakt en in de bloemetjes gezet. We stellen ze hier met veel trots aan je voor.

Winnaar Best Large Cap Corporate Deal 2022: 
Carpenter Corporation acquires Engineered Foam business of Recticel

De acquisitie van de Engineered Foam business van Recticel door de Amerikaanse Carpenter Corporation, via een zeldzame white knight strategie, maakte (samen met de verkoop van de Bedding divisie) deel uit van de verdedigingsstrategie van Recticel om het vijandig bod van Greiner af te weren. De jury vond dit een uitzonderlijke situatie en looft de manier waarop Recticel dit geheel van transacties heeft aangepakt. De operatie was heel complex, met een strategische reoriëntatie, carve-outs en het verkrijgen van goedkeuring van de aandeelhouders. 

Winnaar Best Mid Cap Corporate Deal 2022: 
Stadsbader Group acquires BAM Contractors

De jury bekroont de acquisitie van BAM Contractors door Stadsbader Group. Stadsbader Group is een familiale groep in de bouwsector met een mooi trackrecord, die assets kocht van een internationale specialist in infrastructuurwerken. Het was een behoorlijk complexe deal, met als gevolgen dat de omzet van Stadsbader aanzienlijk groter wordt, en hun aanbod veel diverser.

Winnaar Best Large Cap Private Equity Deal 2022: 
Bain Capital acquires House of HR from Naxicap Partners

Naxicap Partners verkocht zijn belang in House of HR aan Bain Capital. Volgens de jury een megadeal die op allerlei vlakken goed scoort: waardecreatie, leiderschap, belang voor de aandeelhouders en complexiteit van de deal.

Winnaar Best Mid Cap Private Equity Deal 2022: 
Prophix acquires Sigma Conso from Fortino Capital Partners
De acquisitie door Prophix van CPM-softwarefabrikant Sigma Conso is voor de jury de winnaar in deze categorie. Fortino Capital Partners had nog maar anderhalf jaar in het bedrijf geïnvesteerd maar creëerde in die periode een grote meerwaarde, wat leidde tot een ongevraagd bod waarbij iedereen zich goed voelde.

Winnaar Best Venture Capital Deal – Technology 2022: 
Collibra

Het softwarebedrijf Collibra realiseerde eind vorig jaar een zoveelste significante kapitaalronde. De jury heeft veel respect voor het parcours van dit Belgische succesverhaal. Op het moment dat Sofina instapte, had het bedrijf een waardering van vijf miljard en was het zo de eerste Belgische pentacorn.

Winnaar Best Venture Capital Deal – Life Sciences 2022: 
Precirix

Precirix is een spin-off van de VUB, onder leiding van de vrouwelijke CEO Ruth Devenyns. Na een wat tragere start in het begin, staat de organisatie nu ver in de ontwikkeling van zeer accurate stoffen om kanker te bestrijden. Van de drie genomineerden is dit bedrijf het verst gevorderd in zijn traject. Het realiseerde dan ook een van de grootste fundings van het jaar.

Proces en beoordeling
De deals die dit jaar in aanmerking kwamen, dateren uit de periode 1 oktober 2021 – 30 september 2022 en werden voorgedragen door de M&A community (advisory, advocatenkantoren, etc.). Na een voorbereidend onderzoeks- en selectieproces onder begeleiding van onze kennispartner Vlerick Business School, beoordeelde onze ervaren jury (cf. infra) maar liefst 62 deals (verdeeld over zes categorieën). Iedere deal werd uitvoerig besproken en beoordeeld op onder meer waardecreatie, originaliteit, complexiteit, financieringsstructuur en strategie. Zo kwam de jury tot drie genomineerden per categorie (zie alle genomineerden hier) en uiteindelijk ook tot de zes bovengenoemde winnaars.

Leden van de jury 
De zeskoppige vakjury bestaat uit: 
• Urbain Vandeurzen, Chairman panel of judges, Co-Founder and Chairman Smile Invest NV, former Chairman and CEO LMS International and Honorary Chairman VOKA)
• Renaat Berckmoes, Co-Founder and Partner Fortino Capital
• Pierre Demaerel, Secretary General of the BVA (2016-2022) and Chairman of the Belgian Growth Fund
• Philippe Haspeslagh, Chairman of Capricorn Partners and Family Business Network Belgium, Honorary Dean Vlerick Business School and Honorary Chairman Ardo
• Sophie Manigart, Professor and Faculty Dean Vlerick Business School
• Michaël Sephiha, Journalist Mediafin/De Tijd 

De volgende editie van de M&A Awards vindt plaats op 23 november 2023. Kijk voor meer informatie op MAawards.be of contacteer Daphné Debaenst, Community manager, via  ddebaenst@houseofexecutives.be | +32 473 87 33 26 

 

Gerelateerde artikelen