Ontdek de winnaars van de Belgische M&A Awards 2020

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:06
Op donderdag 18 maart werden in vijf categorieën de winnaars van de M&A Awards België bekend gemaakt.

Helaas: dit jaar geen groot galadiner met boeiende sprekers in Brussel om terug te kijken op het afgelopen dealjaar. Het Coronavirus gooit nog steeds roet in het eten. Dat betekent gelukkig niet dat er niet genoeg te zeggen valt over de bewegingen in de overnamemarkt. Creativiteit, ondernemerschap en het doorzettingsvermogen om ook in uitdagende tijden boven te komen drijven plaatsen de echte topondernemers en ondernemingen apart van de rest van het peloton. Hoe vervelend zo’n crisis dus ook is, er is voor de jury juist weer extra goed te zien welke bedrijven en ondernemers ondernemend België naar een hoger plan tillen.  

VIDEO: M&A AWARDS WINNERS 2020
Gepresenteerd door Daphné Debaenst, Community Manager M&A België. 

Het Coronavirus sloeg ook toe in de transactiepraktijken des lands. Er was in België duidelijk een teruggang waar te nemen in het aantal deals, met name in het middensegment. Toch is het gelukkig niet allemaal ellende. In de life sciences-sector ging het juist erg goed. Nu is België sowieso sterk vertegenwoordigd op dit vlak, maar een jaar van pandemisch ongemak zorgt, hoe cynisch dat ook klinkt, juist weer voor een extra impuls voor de biomedische sectoren.  
 
De jury die uit 14 genomineerde deals moest kiezen stond dit jaar weer onder leiding van Urbain Vandeurzen, die in het verleden zelf een prachtig bedrijf tot wasdom bracht en sindsdien naam maakte als een van de topinvesteerders van België. In zijn taak werd hij bijgestaan door investeerders Pierre Demaerel (BVA en Belgian Growth Fund) en Renaat Berckmoes (Fortino Capital). Philippe Haspeslagh, investeerder en Honorary Dean van de Vlerick Business School, vertegenwoordigde de academische kant en Michael Sephiha van De Tijd verzorgde het journalistieke perspectief. Eric van Zele, voormalig CEO van Barco, bracht een schat van corporate ervaring mee. Nadat alle top-drietjes en favorietenlijsten grondig waren besproken tijdens een digitaal overleg, kwam de jury tot een eensgezinde conclusie over welke bedrijven er dit jaar met de prijzen vandoor gaan. 

Hieronder worden de vijf winnende deals aan u gepresenteerd. De online show met bekendmaking van de winnaars is te bekijken op MAawards.be

Wie nog meer wil weten over de deals en bedrijven in kwestie, moet zeker kijken naar de M&A Sofa Sessions: een videoreeks waarin econoom Peter De Keyzer in gesprek gaat met de CEO’s van de winnende bedrijven.  

Meer informatie over de jury en het proces is te vinden op MAawards.be. Daar vindt u ook meer informatie over de betrokken kantoren en adviseurs.  

BEST LARGE-CAP CORPORATE DEAL 2020: AEDIFICA – HOIVATILAT 
Deals boven een dealwaarde van 250 miljoen euro met een Belgische partij aan de kopende of verkopende kant.  
 
Er zit een wonderlijk element in het verkiezen van de Best Large Cap Corporate deal op nationaal niveau, namelijk dat bedrijven die op dit niveau mee kunnen spelen het thuisland doorgaans aan het ontgroeien zijn. Duurzame en intelligente expansie in Europa was dan ook een belangrijk thema voor de jury. In het geval van de winnaar duidelijk te zien: met het verkiezen van de overname door zorgvastgoedinvesteerder Aedifica van het Finse Hoivatilat registreert de jury weer een belangrijke benchmark voor het Belgische zakenleven. Aedifica is namelijk de eerste GVV die middels een public tender offer z’n vleugels uitspreidt naar de Nordics Finland en Zweden. 
 
Het was een deal met een zeer duidelijke strategische component. Immers, de markt voor verzorgingstehuizen zit, als we de demografische grafieken mogen geloven, de komende jaren wel goed in Europa. Het build-and-holdmodel van de Finse partij wordt gezien als een stabiele rots om de komende jaren verder op door te groeien. Dit bleek wel uit het verdere groeipad van Aedifica: sindsdien volgden nog enkele acquisities.

 

M&A Sofa Session met Stefaan Gielens, CEO at Aedifica
Peter De Keyzer interviewt de winnaar van de M&A Award 2020 Best Large-Cap Corporate Deal. Bekijk hier de video

BEST MID-CAP CORPORATE DEAL 2020: BOEHRINGER INGELHEIM – GST 
Deals tussen de 25 en 250 miljoen euro met een Belgische partij aan de kopende of verkopende kant.  
 
Reuma bij paarden is ongetwijfeld niet een thema waar u elke dag bij stilstaat, maar het is vast mooi om te horen dat dat tegenwoordig met één spuitje te genezen valt. Nog mooier: de stamceltherapie die dit mogelijk maakt is ontwikkeld in België, bij GST, een spin-off van Anacura. Farmareus Boehringer Ingelheim nam de partij over, na een verlovingsperiode van twee jaar waarin gezamenlijk een baanbrekende stamceltherapie op de markt werd gebracht.  
 
Het synergetisch voordeel van de deal is helder: GST krijgt door de deal toegang tot de fenomenale resources van Boehringer Ingelheim en Boehringer Ingelheim krijgt weer een belangrijke pijl op de boog als het gaat om de ontwikkeling van de volgende generatie medicijnen. Verder prees de jury dat de onderzoekers en faciliteiten in Vlaanderen blijven, zodat het ecosysteem kan blijven profiteren van de aanwezigheid van deze speler. Zo behoudt België z’n positie in de wereldtop van deze sector. 


 
M&A Sofa Session met Jan Spaas, General Manager at GST 
Peter De Keyzer interviewt winnaar van de M&A Award 2020 Best Mid-Cap Corporate Deal. Bekijk hier de video.

BEST PE GROWTH CAPITAL DEAL 2020: TOSCA – CONTRALOAD 
De beste deal buiten beursgenoteerde bedrijven om. 
 
Het klinkt als een jongensdroom: twee jonge Belgische ondernemers zien een gat in de markt op het gebied van business to business-verpakkingsmateriaal. Zeg maar: pallets voor de FMCG-industrie, voor het vervoer van ruwe materialen naar grote voedselverwerkers. Met slimme materialen en uitgekiende software weten de jongens dit proces zo te verbeteren dat ze al spoedig de Europese marktleider zijn, met meer dan drie miljoen slimme pallets in circulatie. Dit alles was investeerder Apax partners niet ontgaan. Dit bekende fonds koppelde Contraload aan Tosca, een partij die op dezelfde manier opereert, maar dan net in een ander deel van de markt (transport van de voedselfabrikanten naar de retailers).  
 
Kortom, een mooie match van technologie en complementaire ketens. Daarnaast krijgt Tosca met de overname een basis op het Europese vasteland, waar het management van Contraload de Europese afdeling gaat leiden. Een mooie deal voor de ondernemers, voor de strategische partijen en voor de investeerders uit eerdere rondes (GIMV en D2E), die een mooie exit maken.  

M&A Sofa Session met Jesse Sels, President EMEA at Tosca 
Peter De Keyzer interviewt de winnaar van de M&A Award 2020 Best PE Growth Capital Deal. Bekijk de video hier. 
 
BEST VENTURE CAPITAL DEAL – TECHNOLOGY: ODOO 
De firma in het domein van de (software)technologie die de meest in het oog springende ronde groeikapitaal heeft opgehaald. 
 
Van een Waalse boerderij naar de top op het gebied van logistieke software: Odoo doet het zomaar even. De afgelopen tien jaar groeide het bedrijf elk jaar met 50%. Het bedrijf was toe aan een volgende stap in het groeiproces (nieuwe campus, meer personeel) en de investeerders stonden in de rij. Uiteindelijk werd er een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse Summit Partners, bekend van …Uber en Flow Traders … . Bij de nieuwe ronde is op korte termijn €81 miljoen euro opgehaald.  


 
M&A Sofa Session with Fabien Pinckaers, CEO at Odoo
Peter de Keyzer interview de Winnaar van de M&A Award 2020 Best Venture Capital Deal – Technology. Bekijk de video hier. 
https://vimeo.com/524972052/e266ffe80a

BEST VENTURE CAPITAL DEAL – LIFE SCIENCES  
De firma in het domein van de life sciences die de meest in het oog springende ronde groeikapitaal heeft opgehaald.  
 
Geen ziekte met zoveel maatschappelijke impact als kanker – en deze awards zouden ook niet compleet zijn zonder een spruit van de vruchtbare samenwerking tussen academici, investeerders en ondernemers op dit gebied. Therapeutics ontwikkelt kankermedicijnen op basis van immunotherapie. Dit is een van de veelbelovendste avenues waarin de strijd tegen kanker wordt voortgezet, met navenante belangstelling van investeerders.  
 
Dat Iteos bij de wereldtop hoort, blijkt wel uit het feit dat het bedrijf 125 miljoen wist op te halen (18 miljoen van Belgische investeerders). Het is niet alleen de grootste investering van dit jaar, maar ook eentje met een enorme maatschappelijke impact. Het geld is nodig voor nieuw onderzoek en het aantrekken van nieuw talent. De jury roemt ook de enorme snelheid waarmee het bedrijf opgekomen is: van niets naar Nasdaq in 10 korte jaren.  

De Belgische M&A Awards 2020 Online werden gesponsord door Ansarada, die onlangs M&A-experts in Noord- en Zuid-Amerika en APAC heeft geïnterviewd en een enquête heeft gehouden onder 50 vooraanstaande dealmakers in heel Europa om een divers perspectief te bieden op wat ons te wachten staat. U kunt hun M&A Global Predictions hier lezen.

Gerelateerde artikelen