Winnaars M&A Awards 2015 openen handelsdag op Beursplein 5

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:25
De winnaar van de M&A Award Best M&A Advisor, Maurits Duynstee (Head of Corporate Clients and Corporate Finance Netherlands bij ING) luidde vandaag om 09.00 uur de gong op Beursplein 5. Een plek die voor een aantal Award-winnaars bekend terrein is. De Amsterdamse beurs was dit jaar het hoofdtoneel voor veel belangrijke M&A-deals.

Duynstee vond het een eer om namens de M&A Community en de winnaars de beursdag te openen en ontving uit handen van Hans Leufkens van Euronext de foto en een fraaie kristallen tombstone met daarin ‘Mercurius, de God van handel’. Verder waren aanwezig Chris van Schuppen (Best ECM Banker, ABN AMRO), Wim Holterman (Best Valuator, PwC), Rob Hendriks (Best Dutch M&A Boutique, Houlihan Lokey Leonardo), Egbert Prenger (Best Deal Midmarket, Egeria), Pieter De Jong (Best Private Equity Manager, 3i Private Equity), Dick Van Bockhorst (Best M&A House, De Brauw Blackstone Westbroek), Alexander Harmse (betrokken bij Best Deal, LinkLaters) en M&A Community Manager Ezri Joy Blaauw.


Maurits Duynstee (ING) opent de beurs op 18 december 2015

Voor Pieter de Jong en Chris van schuppen was het niet de eerste keer op het podium van Beursplein 5. Pieter de Jong bracht op 25 maart frisdrank- en sapbottelaar Refresco Gerber naar de beurs en Chris van Schuppen gaat genieten van een welverdiende vakantie na de beursgangen van Refresco, FlowTraders en zijn eigen werkgever ABN AMRO. Hij bereid zich voor op een druk eerste half jaar in 2016.   

Bekijk hier de video over de beursgong op RTLZ.nl

M&A awards
De M&A awards zijn voor de zestiende keer uitgereikt aan de top op het gebied van M&A, corporate finance en private equity. De winnaars zijn door ruim 200 branchegenoten onderscheiden voor hun excellente prestaties in M&A, corporate finance en private equity. Tijdens de M&A Awards zijn winnaars in 33 categorieën bekendgemaakt. Lees het verslag op MenA.nl.

De gongceremonie
De Amsterdamse beurs is, mede door het feit dat het de oudste beurs ter wereld is, een begrip in zowel binnen- als buitenland. Sinds 2007 maakt de Amsterdamse beurs onderdeel uit van de grootste beurs ter wereld: NYSE Euronext. Een aantal jaren geleden is de gongslag, een eeuwenoude traditie op de beurs als startsein van de handel, in ere hersteld. Net als de “bell” bij de collega’s in New York is de gong inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen. Iedere dag wordt om 9.00 uur de handel geopend (en gesloten om 17.30 uur). Het openen van de handelsdag vindt plaats door (inter)nationale prominente gasten die de beurs daarvoor persoonlijk benadert. De opening van de markt door middel van de gongslag heeft inmiddels plaatsgevonden door ministers, staatssecretarissen, captains of industry, beroemde sporters, televisiepersoonlijkheden, vertegenwoordigers van charitatieve instellingen en door vele andere vooraanstaande personen en organisaties. 

M&A in 2015: Overwegend optimisme met hier en daar een tragedie
Hoewel het comme d’habitude is voor M&A-professionals om zich in alle tijden een ‘druk’ imago aan te meten, kunnen we er in 2015 niet omheen: dealmakers hadden het inderdaad verdomd druk. Het is zelfs zo druk dat due dilligence-adviseurs soms een ‘nee’ moesten verkopen, zo hoorden wij van een private equity investeerder. Laten we beginnen met het optimisme. Grote overnames zijn vaak een teken van vertrouwen in de economie. Zo breidt Shell met de inlijving van BG (64 miljard) zijn positie in de gassector verder uit. De ambitieuze fusie tussen Ahold en Delhaize (30 miljard) creëert een Nederlands-Belgisch bedrijvenduo dat het gaat opnemen tegen Walmart, het grootste bedrijf ter wereld in omzet. En chipfabrikant NXP neemt Freescale over (11 miljard) omdat het grote mogelijkheden ziet in het Internet of Things. Kortom, hoge ambities in de top van NV Nederland.

We zouden daardoor bijna vergeten dat er – voortkomend uit noodsituaties – een aantal iconische bedrijven van de Amsterdamse beurs is gehaald. “Ik had begin dit jaar nooit kunnen voorspellen dat een groot Nederlands AEX-bedrijf failliet zou gaan,” zei Arne Grimme, M&A-advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek, halverwege het jaar tijdens het Zomerforum van de M&A Community. “Een bedrijf dat bovendien klant van ons was.” Grimme doelde op Koninklijke Imtech. Veel respondenten in de enquête van de M&A Awards noemden Imtech het dieptepunt van 2015. 

Maar Imtech is zeker niet de enige die verdwijnt uit het publieke domein. TenCate, Grontmij, Ballast Nedam, TNT Express en OCI zijn – vanwege hun lage beurskoers en tegenvallende resultaten – van de Amsterdamse aandelenmarkt geplukt. Twee van deze zes bedrijven blijven in Nederlandse invloedssfeer: de dochters van Imtech zijn voornamelijk opgeraapt door binnenlandse spelers en TenCate krijgt het Utrechtse private equity huis Gilde, tezamen met nog een aantal co-investeerders, als eigenaar. De andere vier ondernemingen worden onderdeel van een buitenlandse strateeg.


M&A Award winnaars praten bij in de bestuurskamer van Euronext
 
Toch hoeven we niet bang te zijn dat beursgenoteerd Nederland leegloopt. Het aantal beursdebutanten compenseert het aantal delistings namelijk ruimschoots. Maurice van Tilburg, CEO van Euronext Amsterdam, mocht dit jaar onder meer Lucas Bols, Refresco Gerber, Grandvision, Kiadis Pharma, Flow Traders, Intertrust, Curetis en ABN AMRO verwelkomen op de oudste aandelenmarkt van de wereld.
 
Ook in de private bedrijvenmarkt was er veel M&A-activiteit. In de eerste zes maanden van dit jaar waren private equity-partijen en venture capitalists goed voor 66 van de in totaal 236 fusies en overnames waarbij Nederlandse ondernemingen betrokken waren, zo blijkt uit KPMG-onderzoek. In ongeveer 60% van deze transacties ging het om een aankoop door een participatiemaatschappij, de rest om een uittreding. Mooie exits waren bijvoorbeeld de verkoop van autospiegelproductent Mirror Controls Flextronics door Egeria aan Flextronics (457 miljoen) en de verkoop van stekjeskwekers Dümmen Orange van H2 aan BC Partners (500 miljoen). 

>> Bekijk alle winnaars van de M&A Awards 2015
>> Zie ook de advertentie in FD (pdf)
>> Bewonder de foto’s van de M&A Awards 2015
>> Telegraaf: ABN en ING delen de prijzen op bankiersgala 
>> NRC: Wie deden dit jaar de beste deals?

Gerelateerde artikelen