William Blair en Marktlink zijn de private-equity-adviseurs van Nederland

Zakenbank William Blair en corporate-finance-adviseur Marktlink zijn relatief en absoluut het meest actief in private equity en venture capital (PE en VC) in de jaren 2018 en 2019.

[De league tables staan onderaan de tekst]

Veel private-equity-managers zijn hun loopbaan begonnen bij een zakenbank of corporate-finance-kantoor. En de eerste kennismaking loopt via de onderhandelingstafel bij een overname, waar de zakenbankier de investeringsmanager bijstaat met financieel advies. MenA.nl onderzocht welke zakenbanken en corporate-finance-kantoren de afgelopen twee jaar goed vertegenwoordigd zijn in de markt voor private equity en venture capital.

William Blair doet bijna alleen maar private equity

William Blair doet relatief de meeste PE-deals. Van de 12 deals waar de zakenbank bij was betrokken adviseerde het 11 keer een PE- of VC-partij. De Amerikaanse zakenbank William Blair, sinds 2019 in Nederland gevestigd, adviseerde onder andere investeerders Arsenal Capital Partners, GIMV en NPM Capital.

Lincoln International heeft met 77 procent na William Blair het hoogste aandeel PE- en VC-deals. Het kantoor van Best M&A Advisor Mid-Market Eric Wijs adviseerde de afgelopen twee jaar 17 keer een investeerder, waaronder Gilde Buy Out Partners, Egeria en Bencis Capital Partners.

Marktlink doet de meeste private-equity-deals

Marktlink Fusies & Overnames adviseerde bij 34 deals een investeerder. Daarmee heeft het kantoor de meeste PE-deals gedaan. Het kantoor doet überhaupt de meeste deals van alle financieel adviseurs en heeft een goed netwerk in private equity. Bij 43 procent van de deals komt de opdracht van een investeerder.

ING staat op de tweede plaats in absoluut aantal PE-deals. Daarnaast hebben de PE-deals van ING met bijna 10 miljard euro de grootste opgetelde dealwaarde. Het leeuwendeel van deze waarde is toe te schrijven aan de betrokkenheid van ING bij de verkoop van brillenbedrijf GrandVision door Hal Investments voor 7,13 miljard euro.

Lees ook HSA Lawyers en Allen & Overy zijn de private-equity-advocaten van 2019.

 

Gerelateerde artikelen