Willekeur Trump zet deals in de VS onder druk

Sinds Trump president is van de VS zijn de grote deals ingestort in het land.

Bankiers in de VS verlangen alweer terug naar Lina Khan, de vorige voorzitter van de Federal Trade Commission die een reputatie had als criticaster van superdeals. Volgens de Financial Times is goedkeuring in de VS voor overnames de laatste twaalf maanden echter nog moeilijker geworden.

Sinds Trump president is van de VS zijn de grote deals ingestort in het land. Dat komt volgens de Financial Times deels door beleidswijzigingen op het gebied van bijvoorbeeld tarieven, maar ook door de onzekerheid en politisering van het goedkeuren van transacties.

Laagste aantal sinds 2015
Volgens gegevens van London Stock Exchange Group werden er in de drie maanden tot en met 30 juni ongeveer 10.900 deals aangekondigd. Dat was het laagste kwartaaltotaal sinds begin 2015, exclusief het tweede kwartaal van 2022 dat sterk beïnvloed was door de coronapandemie.

De Financial Times schrijft dat de beoordeling van fusies niet langer gebaseerd is op pure marktanalyse, maar steeds meer op politieke agenda’s, variërend van het nationalisme van ‘America First’ tot het bestrijden van diversiteitsbeleid. De mate van inmenging vanuit het Witte Huis is nog nooit zo groot geweest. Dat leidt tot grillige, onvoorspelbare beslissingen over fusies.

Vetorecht bij de overheid
Als voorbeeld haalt de Financial Times de overname van US Steel door Nippon Steel aan. Tijdens de verkiezingscampagne in 2024 noemde Trump de overname van US Steel door het Japanse bedrijf een bedreiging voor de Amerikaanse industrie. Toch keurde hij de deal goed toen hij weer aantrad, nadat hij de koper een ‘golden share’-structuur had opgedrongen. De overheid heeft daardoor een vetorecht over strategische beslissingen.

M&A-adviseurs waarschuwen in de zakenkrant dat toekomstige buitenlandse overnames net zo afhankelijk kunnen worden van politieke onderhandelingen als van een uitspraak over concurrentie-effecten. Meer in het algemeen spelen bij het goedkeuren van fusies en overnames steeds vaker factoren die er voorheen veel minder toe deden. Zo maakte de Federale Trade Commission zich op 9 juli tijdens een congres druk over ongefundeerde ‘genderbevestigende zorg’ voor minderjarigen en de mogelijke schade die consumenten mogelijk ondervinden.

Beducht voor diversiteit
Als gevolg van deze grilligheid wachten bedrijven op meer duidelijkheid, onzeker als ze zijn over de eisen die de Amerikaanse overheid kan stellen. Degenen die toch een deal willen of moeten sluiten, zoeken hulp om een overname zodanig te presenteren dat de Amerikaanse overheid groen licht geeft. Zo zijn ze beducht om zich uit te spreken over diversiteit, gelijkheid en inclusie, zelfs als ze daar voor zijn. Maar om de overheid niet tegen zich in het harnas te jagen, gaan zulke stellingnames in een la.

Related articles