Wessanen heeft weer ruimte om overnames te doen

Wessanen heeft voor 55 miljoen dollar zijn Amerikaanse dochter ABC verkocht. Daarmee keert het Nederlandse beursgenoteerde bedrijf terug naar zijn kernactiviteiten en is er meer ruimte gekomen voor add-on acquisties.

Wessanen heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse Harvest Beverage Company voor de verkoop van American Beverage Corporation (ABC). Met de verkoop van de Amerikaanse dochter is een bedrag van ongeveer 55 miljoen dollar gemoeid, exclusief kasgelden en schulden en afhankelijk van de hoogte van het werkkapitaal. Dat meldde Wessanen maandag voorbeurs.

Door de verkoop van ABC, is Wessanen nu geheel teruggetrokken uit de Verenigde Staten. Ook kan het zich nu nog beter gaan richten op biologische- en natuurvoeding. De desinvestering geeft Wessanen volgens KBC Securities bovendien de ruimte om voor 70 miljoen euro aan acquisities te doen en het bedrijfsresultaat op te krikken. De Belgische zakenbank merkt op dat de markt voor gezonde en biologische voeding harder groeit dan de reguliere voedingsmarkt. Dat is te lezen op DeAandeelhouder.nl.

Verschillende beleggers, waaronder Petercam en Rabobank, hebben te kennen gegeven dat Wessanen een goede prijs heeft gekregen voor de verkoop van ABC aan Harvest Beverage Company, dat in handen is van het private-equitybedrijf Brynwood Partners VII. De deal wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond.

Wessanen boekte het afgelopen jaar een omzet van 407 miljoen euro tegenover 334 miljoen in 2013. De nettowinst bedroeg 45 miljoen, tegenover 0,1 miljoen verlies in 2013.  

Gerelateerde artikelen