Werken in M&A en ook een goede work-life balance

Margreet van Doorne, Young M&A-bestuurslid, vertelt over het hebben van een goede work-life balance binnen M&A.

‘Wat maak jij lange dagen!’, ‘Let je wel een beetje op jezelf?’, ‘Hoe kan het dat je nog niet met een burn-out thuis zit?’, ‘Kan je baas niet gewoon meer mensen aannemen?’. Een kleine greep uit de opmerkingen die je van vrienden en kennissen, die niet in M&A werken, regelmatig naar je hoofd geslingerd krijgt als je vertelt over je werk. En eerlijk gezegd, heel af en toe, na een drukke week, te strakke deadlines en een vermoeiende klant vraag ik me ook wel eens af of dit soort opmerkingen niet terecht is.

Op de, veel meer aanwezig zijnde, goede momenten heb ik juist totaal geen moeite om resoluut te antwoorden dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Dit soort opmerkingen roept bij mij juist de vraag op wat een goede work-life balance dan precies inhoudt. Want als ik om me heen kijk naar (con)collega’s valt me juist vaak op hoe weinig ik hoor dat mensen thuis zitten met een burn-out, en aan de andere kant ken ik ook genoeg mensen met een minder drukke baan die uiteindelijk wel met een burn-out thuis kwamen te zitten. Dus in hoeverre heeft een slechte work-life balance en een burn-out dan precies te maken met de uren die je maakt? En kan iemand anders eigenlijk wel beoordelen of jouw work-life balance wel of niet goed genoeg is.

Als je je er in ons werk op instelt dat je iedere dag om 6 uur het eten op tafel kunt hebben dan stel je jezelf dagelijks teleur omdat je je voornemen weer niet waar kunt maken, en heb je waarschijnlijk het verkeerde beroep gekozen. Zelf denk ik daarnaast dat het met name van belang is dat je bewuste keuzes maakt over de inrichting van je week en weekend. Persoonlijk maak ik er een regel van om doordeweeks geen privé afspraken te maken. Puur om teleurstelling bij mezelf en vrienden te voorkomen.

Heb ik dan onverhoopt toch een keer een rustige week en tijd voor extra plannen dan voelt dit als een bonus waar ik juist veel positieve energie van krijg. Daarnaast is de cliché work hard, play hard op ons werk toch ook wel echt van toepassing. De mooie closing diners, vrijdagmiddagborrels, extra middagen op het terras bij onverwacht mooi weer, netwerkborrels enzovoorts, zorgen ook tijdens en rondom ons werk voor veel leuke momenten en voldoende ontspanning.

Uiteindelijk geloof ik dat zolang je meer positieve dan negatieve energie uit het werk, de klant en de uren die je maakt haalt, je tot veel meer in staat bent dan dat wat door de maatschappij als ‘normaal’ wordt geacht.

 

Margreet van Doorne is Manager M&A bij EY.

Gerelateerde artikelen