5 wereldwijde M&A trends voor 2023

Global M&A Outlook 2023: kleinere deals en trager tempo.

De wereldwijde fusie- en overnamemarkt is opmerkelijk veerkrachtig gebleken in een jaar van ongekende onzekerheid. Uit het laatste M&A-onderzoek van WTW bleek dat kopers beter presteerden dan de markt, zelfs nog in het derde kwartaal van 2022, op basis van de aandelenkoersen van afgeronde transacties.

Het aantal transacties is echter aanzienlijk afgenomen in vergelijking met het recordtempo van vorig jaar. Meerdere factoren hebben in 2022 een impact gehad op fusies en overnames – geopolitieke onrust, stijgende inflatie, stijgende rente en vrees voor een wereldwijde recessie – en dat zal volgend jaar zo blijven. 

Zo'n uitdagende economische achtergrond maakt het moeilijker voor kopers om met vertrouwen de winstgevendheid van potentiële overnames te voorspellen, vooral voor degenen die zich buiten bekende paden wagen.

"Een ongekend aantal ontwrichtende krachten heeft tegenwind gecreëerd voor dealmakers, maar genereert ook kansen", zegt Gabe Langerak, hoofd Corporate M&A Consulting Europe bij WTW. "De fundamenten die aan de basis van deals liggen zijn nog steeds aanwezig en nu de waarderingen afnemen na de historische niveaus uit 2021, zullen zowel strategische als financiële kopers profiteren van beter geprijsde groeikansen."

Gabe Langerak zet zijn top trends voor het komende jaar op een rijtje: 

1. Terugkeer van het ‘Lipstick Effect’
Kopers zullen zich steeds meer richten op kleinere deals, nu de recessieangst een 'lipstickeffect' veroorzaakt: wanneer economische neergang leidt tot een stijging van de uitgaven voor kleinere, meer betaalbare – in plaats van grote, duurdere – goederen. Voor het eerst in meer dan drie jaar werden er in het derde kwartaal van 2022 geen megadeals (ter waarde van meer dan tien miljard dollar) gesloten, en het aantal grote deals (ter waarde van meer dan één miljard dollar) lag aanzienlijk lager dan in dezelfde periode in 2021 (49 vs 67), volgens de Quarterly Deal Performance Monitor van WTW, die wordt uitgevoerd in samenwerking met het M&A Research Centre van Bayes Business School.

2. Kansen in noodlijdende M&A
Het moeilijke bedrijfsklimaat zal ertoe leiden dat meer bedrijven niet-kernactiviteiten afstoten in hun streven naar waardecreatie op lange termijn. Sommige transacties zullen van strategische aard zijn – energiebedrijven blijven koolstofintensieve activa afstoten – terwijl de aanhoudende economische onzekerheid andere bedrijven zal dwingen activa te verkopen – de detailhandel en de recreatiesector hebben vaak een hogere operationele hefboomwerking. Dit kan kopers kansen bieden om productlijnen, diensten of leveringsketens tegen een lager tarief uit te breiden.

3. Technologie M&A: van verdediging naar aanval
De behoefte aan snelheid in digitale transformatie in alle sectoren, versneld door een tijdperk van volatiliteit, zal ervoor zorgen dat dealmaking centraal blijft staan, met een golf van overnames in de markten voor AI en machine learning die in 2023 wordt verwacht. Of het nu gaat om het invoeren van nieuwe technologieën en talent of het bereiken van nieuwe markten, fusies en overnames blijven de snelste manier voor bedrijven om te transformeren om relevant en veerkrachtig te blijven in de snel veranderende wereld van vandaag.

4. Geopolitieke impact
Bedrijven die tijdens de pandemie zijn getroffen door meerdere verstoringen van de toeleveringsketen die in 2023 zullen aanhouden, zullen naar fusies en overnames kijken om hun operationele veerkracht te vergroten. Kwetsbaarheden die blijven zorgen voor een noodlijdende dealstroom in de zwaarst getroffen sectoren zullen ook een katalysator zijn voor bedrijven om hun eigen supply chain-netwerken opnieuw uit te vinden. Door leveranciers dichter bij de productielocatie te plaatsen, zullen bedrijven streven naar meer veiligheid en veerkracht.

Het aantal grensoverschrijdende fusies en overnames is in 2022 afgenomen als gevolg van de economische en geopolitieke onrust in de wereld. Het streven naar stabiliteit en voorspelbaarheid zal waarschijnlijk leiden tot meer transacties tussen vertrouwde partners, wat wijst op een verschuiving naar meer selectieve ‘friend-shoring’-transacties in 2023.

5. Spotlight op ESG 
ESG-kwesties bij het sluiten van transacties zullen in 2023 in de schijnwerpers blijven staan, vooral omdat de due diligence van kopers meer dan ooit zal zijn. Nu steeds meer beleggers ESG zien als een fundamentele motor voor financieel succes, zullen bedrijven te maken krijgen met een toenemende controle en druk voor transparantie over klimaatrisico's, sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid en corporate governance. Groene due diligence is zonder twijfel in opkomst.

Langerak geeft aan: “Op weg naar 2023 zal de economische onzekerheid de fusies en overnames blijven bepalen en op de proef stellen, maar er zullen ook kansen zijn. Dezelfde volatiliteit zal een eigen impuls geven aan het sluiten van transacties, aangezien strategische kopers proberen te profiteren van deals tegen lage prijzen om de huidige marktuitdagingen te bestrijden en transformationele groei te realiseren.”
 

Gerelateerde artikelen