Wereldwijde IPO-markt ervaart aanzienlijke vertraging in Q1 2022

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:21
Ondanks een sterk begin daalden de wereldwijde IPO-volumes met 37 procent in het eerste kwartaal van 2022.

Na recordhoge niveaus van wereldwijde IPO-activiteit in 2021, hebben volatiele marktomstandigheden geleid tot een aanzienlijke vertraging in het eerste kwartaal van 2022. Het jaar begon sterk en zette het momentum van het vierde kwartaal van 2021 voort, met januari als de sterkste openingsmaand in 21 jaar. Tegen de tweede helft van het kwartaal verschoof de wereldwijde daling van de aandelenmarkten het traject echter dramatisch in de tegenovergestelde richting, wat resulteerde in een aanzienlijke daling van de algemene activiteit. Voor het eerste kwartaal van 2022 zag de wereldwijde IPO-markt 321 deals die 54,4 miljard opbrachten, een jaar-op-jaar daling van respectievelijk 37 procent en 51 procent.

Deze en andere bevindingen zijn vandaag gepubliceerd door EY.

Bron: EY, Dealogic

De plotselinge ommekeer kan worden toegeschreven aan een reeks problemen. Deze omvatten de stijging van geopolitieke spanningen; volatiliteit op de aandelenmarkt; prijscorrectie in overgewaardeerde aandelen van recente IPO's; groeiende bezorgdheid over een stijging van de grondstoffen- en energieprijzen; impact van inflatie en mogelijke renteverhogingen; evenals het risico van een nieuwe Covid19-pandemie die een volledig wereldwijd economisch herstel blijft belemmeren.

In lijn met de scherpe daling van de wereldwijde IPO-activiteit was er een aanzienlijke daling in grensoverschrijdende, unicorn, mega (opbrengst boven 1 miljard) en SPAC IPO's. Er waren ook een aantal IPO-lanceringen uitgesteld vanwege marktonzekerheid en instabiliteit. 

IPO-markt van EMEIA beïnvloed door marktvolatiliteit
De recente verhoogde marktvolatiliteit als gevolg van geopolitieke spanningen had niet verrassend een impact op de EMEIA-aandelenmarkten en de daaropvolgende bedrijfsactiviteiten. Veel IPO-kandidaten in de regio hebben hun IPO's uitgesteld totdat er een duidelijker beeld ontstaat van de economische vooruitzichten. In totaal zag EMEIA 96 beursintroducties, een jaar-op-jaar daling van 38 procent. De opgehaalde opbrengst bedroeg 9,3 miljard dollar, een jaar-op-jaar daling van 68 procent. Positief is dat de wereldwijde financiële markten open blijven en functioneren ondanks de aanhoudende onzekerheid.

In het eerste kwartaal van 2022 was Europa goed voor vijftien procent van de wereldwijde IPO-deals en slechts vijf procent van de opbrengsten. Twee Europese beurzen behoorden tot de top 12 van beurzen op basis van dealnummers en opgehaalde opbrengsten. Het aantal deals in Europa was 47 met een opbrengst van 2,7 miljard dollar. In het Verenigd Koninkrijk was het tragere tempo van de IPO-activiteit te wijten aan een daling van het beleggersvertrouwen vanaf het vierde kwartaal van 2021 die zich doorzette in 2022. In het eerste kwartaal van 2022 waren er acht beursintroducties in het Verenigd Koninkrijk met een totale opbrengst van 113 miljoen dollar, een jaarlijkse daling van 60 procent per deal aantal en een dramatische daling van 99 procent van de opbrengst.

Gerelateerde artikelen