Wereldwijde deals breken dit jaar records 

Na de zomer zullen records sneuvelen over omvang en aantallen fusies en overnames. Bedrijven maken daarvoor gebruik van goedkoop krediet en winsten die ze maken. 

Dat voorspelt de Financial Times. Het record van 4,3 biljoen aan deals uit 2007 zal eraan gaan, aldus de krant. Tot nu toe bedraagt de waarde van deals dit jaar wereldwijd vier biljoen dollar. Die omvang is veroorzaakt door hoge winsten, goedkoop krediet en hoge aandelenkoersen 

Alleen al in augustus waren er voor een half biljoen dollar aan deals, een stijging van 289 miljard ten opzichte van vorig jaar. De koopdrift wordt aangewakkerd doordat private equity-fondsen gevulde kassen hebben. Daarnaast schrijft de krant dat de bestuurskamers geregeerd worden door 'dierlijke geesten'.

Veel van de bijna 40.000 deals die sinds januari zijn aangekondigd, waren van een omvang van tientallen miljarden dollars. Ze worden gekenmerkt door een recordaantal grensoverschrijdende samenwerkingen. 

Als voorbeeld noemt de FT de verkoop door General Electric van zijn vliegtuiglease-eenheid aan de Ierse rivaal AerCap voor meer dan 30 miljard dollar, en de strijd tussen Canada's grootste spoorweggroepen om Kansas City Southern te kopen voor meer dan 31 miljard dollar.

De dealgolf heeft de inkomsten op Wall Street een boost gegeven, vervolgt de FT. In het meest recente kwartaal rapporteerde JPMorgan recordvergoedingen voor investeringsbankieren van 3,6 miljard dollar, terwijl de vergoedingen van Goldman Sachs met meer dan een derde stegen.

De technologiesector liep voorop en vertegenwoordigt 21 procent van alle fusies en overnames, een stijging van 16 procent ten opzichte van vorig jaar, het sterkste aandeel sinds het tech-boomjaar 2000.

Dit jaar hebben technologiebedrijven tot nu toe 8.742 transacties afgesloten ter waarde van 832 miljard, een stijging van 301 miljard aan deals die in dezelfde periode vorig jaar werden gesloten.

Enkele van de grootste technische transacties waren onder meer de afsplitsing van VMware van 52 miljard dollar door Dell, de fusie van Grab met een spac en de beslissing van Microsoft om spraakherkenningspionier Nuance te kopen voor 16 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen