Welt wil voorkomen dat Europa weer de boot mist bij volgende techgolf
Welt is geboren uit twee observaties: Venture Capital levert in vergelijking tot alle andere vormen van investeringen het hoogste rendement, maar is ook veruit het lastigste om in te participeren. Het is vooral voor kleinere investeerders – zeg maar mensen zonder enorm pensioenfonds achter zich of een family office uit de hogere categorie – erg lastig om zomaar in de beter presterende venturefondsen in te stappen. Welt lost dit probleem op door een fonds op te richten dat via fund-in-fund-constructies samenwerkt met de best presenterende fondsen die in Europa actief zijn. Hiermee wordt profiteren van de hoge rendementen in het VC-segment ook bereikbaar voor mensen die vanaf zes cijfers mee willen doen.
Stickiness
De grote vraag is natuurlijk hoe men de beste fondsen vindt om in te investeren. Het antwoord is data. De oprichters van Welt, Jaap Vriesendorp en Bouke Marsman, zijn afkomstig van McKinsey, waar zij gezamenlijk de Europese VC-tak van het kantoor hebben opgezet. Een belangrijk product van McKinsey is het veelgenoemde en geciteerde onderzoek naar de algehele, mondiale staat en ontwikkeling van durfkapitaal. De gigantische berg data over de industrie dient als basis voor de investeringsbeslissingen van Welt.
Om er even een criterium uit te lichten: een opvallend patroon dat bijvoorbeeld af te leiden valt uit de enorme datasets is dat VC-fondsen een hoge mate van stickiness vertonen. De ‘kleverigheid’ van een fonds is de mate waarin het fonds blijft hangen in het linkerrijtje van de best presterende fondsen – ofwel, de waarschijnlijkheid dat een fonds dat het dit jaar goed doet ook volgend jaar de markten voorblijft. Het is een niet al te goed bewaard geheim in de financiële industrie dat hedge funds op enkele uitzonderingen na maar erg weinig consistentie laten zien op dit vlak – maar bij VC is de top van consistent presterende fondsen veel beter aan te wijzen. Deze stickiness is voor Welt een doorslaggevende factor bij het selecteren van de fondsen om in te investeren.
Bij het selecteren van de fondsen houdt men een spreiding aan over de verschillende stages, van fondsen die al bij de seed stage betrokken zijn tot de grote spelers die met grote investeringen in de laatste rondes voor een beursgang meedoen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat niet alle fases van Venture Capital op dezelfde manier reageren op de economische conjunctuur. Met een afgewogen mix van procyclische en anticyclische investeringen valt over de lange termijn een stabieler rendement te behalen.
Qua sectorfocus blijft Welt vooral bij fondsen in de technologische hoek. Na de initiële selectie op basis van openbaar beschikbare data (‘outside in’) volgt een tweede ronde van ‘inside out’. In deze ronde gaat Welt in gesprek met potentiële partners om van binnenuit te zien of het fonds past bij de doelstellingen: hoe zit het met de relevante recente exits, hoe ziet het team eruit en wat is de investeringsvisie van managers, hoe zit het met de tegenwoordig aan belang winnende ESG-criteria (10% van het kapitaal van Welt is bestemd voor impact investing).
Het is wellicht een beetje in tegenspraak met de naam, maar Welt selecteert de fondsen om in te stappen niet van over de hele wereld, maar kiest expliciet voor fondsen die in Europa actief zijn. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat de markt hier nog relatief onderontwikkeld is. Vergeleken met andere regio’s zoals de VS hebben we hier net zoveel startups en kansen om in de vroege fases van het bedrijf geld aan te trekken, maar stokt het een beetje als de tickets groter worden.
Ook realiseert men zich steeds meer in Europa dat er een paar slagen gemist zijn: er is geen enkele grote Europese cloud provider, geen groot Europees social network… Het is dus zaak om bij de volgende techgolven (zoals de opkomst van AI of de ontwikkeling van de quantumcomputer) er wel bij te zitten met een Europese kampioen. Dit probleem staat hoog op de agenda van fondsbeheerders en beleidsmakers dus er wordt van alles aan gedaan om dit gat dicht te lopen: nu is dus het moment om mee te gaan op de groei van de markt. Daarnaast is er ook een praktische reden om in Europa te blijven. Het netwerk van het fonds zit hier, dus is het voor Welt makkelijker om als Europese kennispartner op te treden voor internationaal opererende fondsen die in Europa willen investeren.
Markt-link
Welt opereert niet alleen maar is een samenwerkingsverband tussen de oprichters en een goede bekende van de M&A Community: Marktlink. Marktlink is begonnen als adviseur van overnames in het mid-marketsegment en heeft de laatste jaren een stormachtige groei doorgemaakt. Men doet nu het verbluffende aantal van twee deals per week.
Naast de overnamepraktijk is in 2020 Marktlink Investment Partners opgericht waarmee in internationale Private Equity-fondsen wordt geïnvesteerd, zoals AlpInvest, Waterland, HgCapital en Apax. Met het oprichten van Welt bestrijkt het concern nu ook het venturedeel van de markt. De synergie tussen Marktlink en Welt is helder. Allereerst biedt Marktlink natuurlijk de infrastructuur om het investeringsproces vlekkeloos te laten verlopen: met de bouw van een eigen platform wordt de barrier to entry om mee te investeren andermaal verlaagd.
Daarnaast zijn de ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht en die een deel van de opbrengst willen investeren in groeikapitaal de ideale doelgroep voor Welt. De laatste zijde van de synergetische driehoek is het netwerk dat Welt opbouwt van ondernemers in tal van sectoren die kunnen worden ingezet als er een vraag komt vanuit de fondsen – zoals men weet in VC is het vinden van goede bestuurders, techneuten en strategen om de groei te realiseren een van de grootste uitdagingen van het vak.
Welt verwacht eind mei de eerste closing te doen van het fonds dat een target grootte heeft van 75 miljoen met een looptijd van twaalf jaar. Het fonds stelt zich tot doel om te investeren in tien à vijftien fondsen.
Kijk voor meer informatie op welt.ventures