STEM NU: Welke Mid-Cap-deal krijgt een M&A Award in 2020?

De beste deals uit het kloppende hart van BV Nederland: dit zijn de genomineerden in het Mid-Capsegment.

Best Deal Mid-Cap 2020 | Stem op uw favoriet

Als de Nederlandse economie een voetbalteam was, dan zijn de Mid-Cap bedrijven het ijzersterke middenveld waar het team om draait. Infrastructurele bedrijven en industriële clubs komen we vaak tegen in dit segment, net als de wat grotere softwarebedrijven. De bedrijven zijn vaak nog in handen van oprichters of oprichtende families en voorzien van een sterke en trotse bedrijfsidentiteit, wat sterk meeweegt in het dealproces. Hoewel het geen echte multinationals zijn is de blik vaak gericht op expansie in Europa. Kortom, boeiende bedrijven met complexe cases rond vitale bijdragen aan de Nederlandse economie. 

In het afgelopen dealjaar gebeurde er weer een hoop op de markt. Voor de coronaperikelen werd de stijgende lijn van afgelopen jaren doorgezet en na wat onduidelijkheid aan het begin van de pandemie lijken de dealmakers zich weer herpakt te hebben. Keuze genoeg dus voor de jury en de experts. De lijst met genomineerden is als volgt vastgesteld:

1. Alliander – TReNT Glasvezel
2. EuroParcs – Droomparken
3. VISMA – Yuki
4. VISMA – Visionplanner
5. Royal DSM – Royal CSK
6. Arvesta – Van der Hoeven
7. COFRA – Sunrock Investments
8. API group – SK FireSafety Group
9. SAUR – Nijhuis Industries
10. GHO Capital – Ardena
11. Astorg Partners – Normec Holdings
12. IK Investment – Acture groep
13. Aquiline Capital – Quintes Holding
14. FSN Capital – Fellowmind 

In 2020 is duidelijk geworden dat thuiswerken de toekomst heeft en dat data-intensieve videoconferenties en data sharing nu geen zaak meer is tussen kantoren onderling, maar ook uitgebreid wordt naar de mensen thuis. Wat dat betreft is de deal tussen Alliander en TReNT geen slechte: netwerkversterking is van vitaal belang. De tweede deal op het lijstje, tussen EuroParcs en Droomparken, komt op net zo’n gunstig moment, nu steeds meer Nederlanders lekker weg in eigen land gaan en de midweekhuisjes niet aan te slepen zijn.

De lijst zou niet compleet zijn zonder VISMA. Het bedrijf zet het stofzuigeren van bedrijfssoftwarebedrijven onverminderd voort en staat qua aantal deals ongenaakbaar op één. Over bedrijfssoftware gesproken: een complexe deal met veel moving parts is de slag die Noors PE-huis FSN sloeg met ontwikkelaar Fellowmind, een deal die gepaard ging met gelijktijdige overnames in Zweden en Finland, om zo een groep te creëren die het beste uit Noord-Europa samenbrengt.

DSM is niet alleen genomineerd bij de grote deals, ook in het middensegment sloeg het bedrijf z’n slag door Royal CSK over te nemen, een bedrijf dat de microbiologische en chemische magie van het kaasmaken perfectioneert. Als dat geen belangrijke taak is in de Nederlandse economie… Als we in het domein van de micro- en nanobiologie blijven vinden we ook Ardena terug, een ontwikkelaar van innovatieve medicijnen die groeigeld heeft aangetrokken om de grenzen van de medische wetenschap verder te verleggen.

Geld in kas is mooi, maar met kassen geld verdienen is dat zeker ook. Het Belgische Aryesta kocht branchegenoot Van der Hoeven, niet in de laatste plaats om op te kunnen schalen in de research-heavy wereld van de intensieve landbouw, die rap vergroent en verduurzaamt. Sunrock zit ook in die vergroening, als bouwer van zonne-energiesystemen. COFRA, de holding van de familie Brenninkmeijer, versterkt z’n positie in dit segment met de acquisitie van de scale-up. 

Opvallend is dat er twee deals op de lijst staan die van doen hebben met industrienormering, certificering en veiligheid. Zowel SK FireSafety als Normec trokken de aandacht van private equity-investeerders. De vraag op de Europese markt naar dit soort diensten neemt toe en bij beide deals is continentale expansie een belangrijke drijfveer om vers kapitaal aan te trekken. 

Tot slot is er nog een deal in verzekeringsland. Broker Quintes vond een nieuwe partner in Aquiline Partners voor de volgende stap in de groei van het bedrijf, dat opereert in een markt die rap consolideert.

Gerelateerde artikelen