Weinig public-to-private transacties in 2023

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:43
Het sentiment onder private equity-firma's is focus op kwaliteit en winstgevendheid boven groei ten koste van alles.

Eind 2022 bracht PitchBook de European Private Capital Outlook uit. Nu, een half jaar verder, kijkt de data-provider opnieuw naar de belangrijkste thema's in de Europese venture capital (VC) en private equity (PE) markten in 2023. 

Het sluiten van Europese PE- en VC-deals is tot nu toe vertraagd in 2023, meldt PitchBook. Er vinden minder grote transacties plaats. De belangrijkste reden hiervoor is dat PE-buy-outs vaak afhankelijk zijn van schulden om de overnames te financieren en dat de kapitaalkosten enorm zijn gestegen vanwege de stijgende rente. Dit heeft het sentiment in de sector veranderd. De focus ligt nu vaker op winstgevendheid boven snelle expansie. Dit resulteert vervolgens in minder hoge waarderingen en langere (financiële) due dilligence trajecten.  

De Europese fondsenwerving voor privaat kapitaal weerspiegelde deze trends. De werving voor Venture Capital fondsen kwam traag op gang en maakte de verwachtingen niet waar. PE-firma's deden het wel wat beter, maar PitchBook wijdt dat vooral aan het sluiten van een aantal megafondsen die het gemiddelde flink omhoog hebben getrokken. De firma's die het vanaf nu goed blijven doen, zullen vooral de gevestigde namen zijn die in het verleden een sterk trackrecord hebben laten zien.  

Minder public-to-private transacties 
Beursgenoteerde bedrijven hebben in 2022 geworsteld met lagere aandeelprijzen, en de lage groeicijfers en hoge kosten maakten het er voor aandeelhouders van deze bedrijven niet bepaald aantrekkelijker op. ‘PE-partijen kunnen een interessant alternatief bieden’, zo stelde PitchBook in het rapport van eind 2022.  

PE-firma's uitgerust met hoge niveaus van ‘dry powder’ kunnen beursgenoteerde bedrijven een gewilde kapitaalinjectie bieden, zo redeneerde de dealdataleverancier. Een andere optie is dat ze laag gewaardeerde bedrijven van de beurs halen in de hoop dat dit een aantrekkelijk rendement oplevert wanneer de markten weer herstellen en de waarderingen aantrekken. PitchBook schatte destijds in dat deze ‘take-private’ activiteiten tot 30 miljard euro aan transactiewaarde zou leiden in 2023.  

Deze voorspelling is niet uitgekomen en het aantal public-to-private deals zit na de eerste helft van 2023 op het laagste niveau in tien jaar. De reden laat zich raden: de hoge rente maken het aangaan van schulden om deals te financieren onaantrekkelijk. PitchBook verwacht dat PE-firma's hun tijd zullen afwachten totdat de rentetarieven dalen, zodat zij weer schuldinstrumenten kunnen inzetten om beursgenoteerde bedrijven van de beurs te halen.  

Lees hier meer over de trends in privaat kapitaal 
 

Gerelateerde artikelen