Weg vrij voor fusie ThyssenKrupp en Tata Steel

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:03
De fusie tussen de Europese divisies van de staalfabrikanten ThyssenKrupp en Tata Steel is beklonken.

De raad van bestuur en de raad van commissarissen van de Duitse staalfabrikant ThyssenKrupp zijn akkoord gegaan met het samenvoegen van de staaldivisies van ThyssenKrupp en Tata Steel Europe, waar het voormalige Hoogovens onder valt.

De formele ondertekening van de deal wordt spoedig verwacht. Het is de grootste Europese staaldeal sinds de overname van Arcelor door Mittal in 2006, waaruit staalgigant ArcelorMittal werd gevormd. Mededingingsautoriteiten moeten zich overigens nog wel over de transactie buigen.

Het Indiase Tata Steel, moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, en het Duitse industrie- en staalconcern ThyssenKrupp maakten in september vorig jaar hun plannen wereldkundig om hun staalactiviteiten in Europa samen te voegen. De combinatie, die de naam Thyssenkrupp Tata Steel krijgt, heeft circa 48.000 medewerkers en een omzet van 15 miljard euro.

Naam: ThyssenKrupp AG

Hoofdkantoren: Essen en Duisburg
Bestuur: topman Heinrich Hiesinger, bestuur bestaat verder uit Guido Kerkhoff, Donatus Kaufmann en Oliver Burkhard
Activiteiten: ThyssenKrupp is op zes verschillende gebieden actief. Het concern heeft de takken Components Technology, Elevator Technology, Industrial Solutions, Materials Services, Steel Europe en Steel Americas.
Korte geschiedenis: ThyssenKrupp AG ontstond uit Thyssen Stahl AG en Krupp Stahl AG. Van deze twee Duitse bedrijven werd de fusie in 1999 afgerond.
Aantal werknemers: ongeveer 155.000 wereldwijd, circa 1200 in Nederland.
Financiële details: In het gebroken boekjaar tot september 2017 kwam het verlies uit op 591 miljoen euro. De omzet was bijna 43 miljard euro.

De bedrijven verwachten 400 miljoen tot 500 miljoen euro te kunnen besparen, onder meer door het schrappen van 4000 arbeidsplaatsen. In Nederland bereikte Tata Steel een akkoord met de bonden, nadat duidelijk werd dat hier er hoogstens vierhonderd arbeidsplaatsen verdwijnen. Bij de ondernemingsraden, werknemers en vakbonden bij ThyssenKrupp en in IJmuiden waren grote zorgen, vooral vanwege het banenverlies. Er zijn toezeggingen gedaan dat er geen gedwongen ontslagen volgen.

Eerder deze week werd al duidelijk dat de werknemers van beide bedrijven akkoord gingen met de deal, nadat ze voldoende waarborgen kregen over werkgelegenheid en toekomstige investeringen. Vrijdagochtend stemde de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland in met de samensmelting. Daarmee werd het laatste grote obstakel voor de fusie genomen. De directie kwam tegemoet aan voorwaarden over onder meer de relatief zelfstandige positie van de Nederlandse activiteiten. Ook is toegezegd dat er in IJmuiden zal blijven geïnvesteerd.

Welke adviseurs waren onder andere betrokken bij de deal die in september 2017 werd gesloten?

EY – Tax Advisory: Erwin Sieders (Teamleader), Folkert Gaarlandt, Johan Bos, Michel Zeeger, Özlem Kiliç, Stephan Gerlofs

Hengeler Mueller – Legal advisory
Slaughter and May – Legal advisory

De Brauw Blackstone Westbroek– Legal advisory: Mark Rebergen (Teamleader), Anja Mutsaers Niek Biegman, , Bas van de Scheur, Maarten Tinnemans, Barbara Kloppert – van Duren

Mist uw naam in het overzicht? Laat het ons weten: deals@alexvangroningen.nl

Gerelateerde artikelen